Prije tačno 15 godina, 21. marta 2006. godine, direktor Tvitera Džek Dorsi (Jack Dorsey) napisao je prvu poruku na toj društvenoj mreži.


“Otvorio sam nalog na Tviteru”, glasila je prva poruka na Tviteru koji sada ima više od 190 miliona korisnika, a posebno je popularan kod političara, stručnjaka iz raznih oblasti i novinara.


Tviter sa sjedištem u San Francisku je za 15 godina postojanja postao ključni igrač društvenih mreža, ali i sa kontroverzama.


Ta društvena mreža je u januaru iznenadila svoje korisnike ukidanjem naloga bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) kojem je to bilo glavno orudje za komunikaciju.


Trampov nalog je pratilo oko 88 miliona ljudi, a njegova strana je ukinuta zbog ponovljenog podsticanja na nasilje i poslije nereda njegovih pristalica u Kapitol hilu.


To isključenje je dočekano pozdravima ali i osudama, a to predstavlja znak složene ravnoteže izmedju neutralnosti, odbrane slobode izražavanja i umjerenosti s kojim se Tviter suočava.


Dorsi je početkom marta ponudio prodaju prve poruke na Tviteru preko sajta “Valuables”.


Kupovina poruke znači sticanje “digitalnog sertifikata o tvitu, jedinstvenog po tome što ga je autor potpisao i verifikovao”, navodi se na sajtu kupovine i dodaje da je to kao prodaja autograma.
Za tu poruku danas je ponudjeno oko 2,5 miliona dolara.
IZVOR: AFP, Beta