Medijska pismenost i sloboda medija, ključni su za borbu protiv dezinformacija. Stoga pozivamo na jačanje evropske saradnje sa Crnom Gorom na rješavanju manipulativnih dezinformacija kojima se želi podrivati evropska perspektiva regiona. To se navodi u amandmanu koji su poslanici Evropskog parlamenta podnijeli na Izvještaj EP o Crnoj Gori.

Poslanici Klemen Grošelj, Ilhan Kjučjuk, Petras Auštrevičius, Nicolae Štefănuță kažu da je neophodno postići konkretne korake u izgradnji otpornosti i kibernetičke sigurnosti u vrijeme kada se Crna Gora suočava sa sve većim pritiskom zbog stranog miješanja koje želi podrivati crnogorsku državnost i prozapadnu orijentaciju.

Poslanici Evropskog parlamenta podnijeli su 1. marta ukupno 210 amndmana na nacrt Izvještaja izvjestioca za Crnu Goru Tonina Picule.

Odbor za vanjske poslove o njima će se izjasniti 13. aprila. Parlament bi nakon toga ovaj dokument trebalo da usvoji u formi Rezolucije na zasijedanju u maju.

Poslanik Fabio Massimo Kastaldo u dostavljenom amandmanu ističe da žali zbog kampanja dezinformacija u Crnoj Gori čiji je cilj podizanje etničkih tenzija, šteta međunarodnim odnosima i ugledu zemlje i narušavanje izbornih procesa.

– Pozivam nacionalne vlasti da pojačaju nadzor nad medijskim okruženjem kako bi se uhvatile u koštac s lažnim vijestima i drugim dezinformacijskim aktivnostima, povećavajući time njegovu transparentnost i pristup pouzdanim izvorima – navodi Kastaldo.

IZVOR: Pobjeda