PIŠE: Jovana Đurišić

Zahtjev upućen Ministarstvu zdravlja da se novinari uvrste u prioritetne grupe za vakcinaciju protiv virusa COVID-19 proslijeđen je Nacionalnom savjetodavnom tijelu za imunizaciju, u čijoj je nadležnosti odlučivanje, odnosno davanje preporuka o prioritetnim grupama za vakcinaciju. 

To je iz Ministarstva zdravlja odgovoreno na pitanje Instituta za medije, da li su razmotrili incijativu Sindikata medija Crne Gore kojom se traži da se medijski radnici uvrste u prioritetne grupe prilikom imunizacije stanovništva protiv COVID-19. 

U inicijativi Sindikata, koja je Ministarstvu upućena još 27. januara traži se od ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, da revidira Akcioni plan vakcinisanja, te da medijske radnike uključi kao prioritet pri vakcinisanju.

Institut za medije je podržao tu inicijativu, a da novinari budu u prioritetnoj grupi tražilo je i Društvo profesionalnih novinara (DPN).

Novinari bi se, shodno toj inicijativi, preko svojih redakcija dobrovoljno prijavljivali za vakcine.

“Nacionalna strategija za imunizacije protiv SARS – CoV-2 (COVID-19) usvojena je na sjednici Vlade Crne Gore. U tom, kao ni u propratnim dokumentima u kojima su navedene prioritetne grupe za vakcinaciju, ne pominju se medijski radnici kao prioritet, što je bio slučaj sa nekim državama u region”, navodi se u inicijativi Sindikata.

SMCG je podsjetio da su medijski radnici, pored drugih profesija, od izbijanja kovid krize, na prvoj liniji odbrane sa važnim zadatkom pravovremenog informisanja naših sugrađana. 

“Mnoge naše kolege i koleginice radile su bez slobodnog dana, u neizvjesnim uslovima, što ih nije spriječilo da budu na visini zadatka i da građanima i građankama donose svakodnevno vijesti o virusu i aktivnostima Vlade i nadležnih tijela u borbi protiv njega. Bez naših kolega i koleginica stanovništvo bi ostalo uskraćeno za veoma važne informacije tokom gotovo 10 mjeseci. Sve ove aktivnosti podrazumijevaju svakodnevni kontakt sa velikim brojem ljudi i izvještavanje i iz područja u kojima je velika rasprostranjenost virusa “, piše u dokumentu dostavljenom Ministarstvu.

U Vladinoj nacionalnoj starategiji za imunizaciju,  prioritetne grupe su medicinski radnici i stare osobe u domovima, te kasnije stariji ljudi, koji će se etapno vakcinisati onako kako vakcine budu dolazile u Crnu Goru.Među prioritetnim grupama su i svi oni čije funkcije i posao omogućavaju normalno funkcionisane države i sistema, ali u njima nema novinara. 

Zahtjevi da novinari budu prioritetna grupa u vakcinisanju, pojavili se i u zemljama regiona.

U Srbiji su medijski radnici, nakon apela koji su medijska udruženja uputila Vladi, svrstani u prioritetnu grupu za vakcinaciju, a imunizacija novinara u toj zemlji počela je 19. januara. 

Isto je učinila i Republika Srpska, što je potvrdio krajem januara predsjednik Vlade RS Radovan Višković, kada je izjavio da će u tom entitetu to biti omogućeno ovoj profesiji.

Društvo novinara Bosne i Hercegovine uputilo je sredinom januara dopis nosiocima izvršne vlasti u BiH u kojem traži da se prilikom određivanja prioriteta za vakcinisanje protiv COVID-19 novinari uvrste u grupu odmah iza medicinskih radnika i ugroženih grupa stanovništva. Međutim, kako vakcinacija u toj zemlji još uvijek nije počela, novinari su i dalje na čekanju.

U svijetu je ipak, situacija drugačija. Prema navodima Udruženja novinara Srbije, u Rusiji novinari svrstani među prve za dobijanje vakcine.

U Velikoj Britaniji, dok ne dođu na red za vakcinaciju, novinari koji nemaju simptome bolesti, mogu prioritetno da se testiraju na koronavirus.

U Indiji je najavljeno da će novinari prioritetno dobiti vakcinu protiv koronavirusa.

Po navodima UNS-a, i u Bangladešu je najavljeno da će na početku vakcinacije, sredinom februara, prvi biti vakcinisani oni koji su „na prvoj liniji“ – ljekari, medicinske sestre, tehnolozi, pripadnici vojske i policije, kao i – novinari.

Ovaj članak je dio projekata “Jačanje medijskih standarda”, koje Institut za medije sprovodi uz podršku Nacionalnog fonda za demokratiju iz SAD-a. Stavovi izrečeni u ovom tekstu isključiva su odgovornost Instituta za medije i autora i ni na koji način ne odražavaju stavove donatora projekta.