Srednjoškolci iz opština sa sjevera Crne Gore i iz Podgorice smatraju da crnogorskim medijima, posebno na televizijima sa nacionalnom frekvencijom, nema dovoljno sadržaja koji je namijenjen mladima. Oni bi voljeli da se pokrene omladinski mediji koji bi povezivao mlade iz svih krajeva Crne Gore i koji bi im omogućio kvalitetno informisanje o temama koje ih zanimaju.

To su poruke sa radionice ,,Kako provjeravati činjenice” koju su vodili novinari Brano Mandić i Milica Bogdanović u okviru mjeseca medijske pismenosti.

Radionici su prisustvovali učenici i profesorice iz SMŠ „Bećo Bašić“ iz Plava, Gimazije „30. septembar“ iz Rožaja, Srednje mješovite škole iz Petnjice, Ekonomske škole „Mirko Vešović“  i  Srednja stručna škola “Spasoje Raspopović” iz Podgorice.

Mandić je sa učenicima razgovarao o tome kako se provjeravaju izvori informacija, šta znači klikbejt i koje korake moraju preduzeti kako bi utvrdili da li je neka informacija tačna.

,,Mediji nisu nešto što je odvojeno od nas, već su se vrlo brzo uvukli u naše domove i postali dio svakodnevice. Zbog razvoja tehonologije i brzine kojom objavljuju sadržaj, mediji imaju sve manje prostora za uređivanje svojih sadržaja”, kazao je Mandić.

Učenici su pokazali veliko znanje iz oblasti medijske pismenosti raspravljajući o različitim pristupima za analizu medijskih poruka. I njihove profesorice su posebno istakle nedostatak obrazovnog programa za mlade u medijima, te svoju spremnost da sa đacima nastave da izučavaju medijsku pismenost.

Radionice za srednjoškolce i posjete školama organizuju se u okviru projekta ,,Čitaj između redova” koji Institut za medije sprovodi uz podršku Ambasade SAD iz Podgorice.