Institut za medije Crne Gore (IMCG) organizovao je radionicu za 25 učenika Medrese ,,Mehmed Fatih” iz Podgorice kako bi razgovarali o značaju medijske pismenosti i važnosti provjere informacija koje se objavljuju u medijima i na društvenim mrežama.

Ova radionica je jedna u nizu aktivnosti koju Institut za medije sprovodi kako bi promovisao važnosti medijske pismenosti i kako bi zagovarao da medijska pismenost postane obavezan izborni predmet u svim srednjim školama u Crnoj Gori.

Novinar Brano Mandić, koji je vodio ovu radionicu, kazao je učenicima da, u mnoštvu informacija koje ih okružuju, moraju da tragaju za autorima od integriteta.

,,Život na internetu bih čistio od ostrašćenosti kako bismo hladne glave mogli da razumijemo sadržaj koji čitamo”, kazao je Mandić naglašavajući da je važno da mladi novine čitaju sa sumnjom.

Učenici su tokom razgovora istakli da im je važno da od novinara dobiju informacije koje su tačne, korisne i lišene mržnje.

Oni su u toku dvosatnog razgovora pomenuli značaj društvenih mreža za informisanje mladih, te ulogu onlajn medija i komentara čitalaca za oblikovanje njihovog mišljenja. 

Predstavnici IMCG su, o važnosti medijske pismenosti za obrazovanje mladih, razgovarali i sa menadžmentom ove institucije – direktorom Amerom Šukuricom, njegovim zamjenikom Džemalom Daciće, sekretarom Amarom Škrijeljem i profesorima Azrom Glavatović i Zejnom Omeragićem. 

Radionice za srednjoškolce i posjete školama organizuju se u okviru projekta ,,Čitaj između redova” koji IMCG sprovodi uz podršku Ambasade SAD iz Podgorice.