Institut za medije dodijelio je nagrade osnovcima i srednjoškolcima za radove na nagradnom konkursu “Čitaj između redova”, čiji je cilj jačanje kritičkog mišljenja i medijskog obrazovanja.

Na nagradnom konkursu su dostavljena 63 rada, 60 učenika iz 11 škola iz čitave Crne Gore. Nagrade je dobilo 18 učenika/ca za pojedinačne i grupne radove iz sedam osnovnih i srednjih škola iz Podgorice, Pljevalja, Kolašina, Nikšića, Tivta i Kotora.

Teme njihovih radova su dezinformacije, informisanje u doba korona virusa, bezbjednost na netu, rodni stereotipi, zaštita prirode. Izabrali su kreativne načine da se izraze, od produkcije video spotova, preko mimova, stripa, fotografije.

Prva nagrada u konkurenciji osnovnih škola dodijeljena je petočlanom timu OŠ. Risto Manojlović iz Kolašina za video spot “Budi kao Filip”, o kredibilnim izvorima o korona virusu. Nagradu su podijelili učenici te škole: Filip i Danilo Dulovoć, Nađa Grdinić, Tamara Vujisić i Ljubo Čepić. Video je sačinjen odmah nakon izbijanja pandemije, uz mentorstvo nastavnice Darke Simović. Oni su pokazali visok stepen svijesti o značaju izvora i njihovoj provjeri, što je bilo od velikog značaja u prvim danima zdravstvene krize kada su medije i društvene mreže bili preplavljeni dezinformacijama i teorijama zavjere o novom virusu. Pored toga oni su pozvali najprije svoje vršnjake na odgovoran odnos i poštovanje mjera zaštite protiv širenja novog korona virusa.

Bezbjednošću na mreži i potencijalnim opasnostima u koje se možemo naći neopreznom komunikacijom posredstvom društvenih mreža bavili su se učenici Osnovne škole “Drago Milović” iz Tivta: Sava Petrović, Dora Kašanac, Antonija Vidović I Pavla Petrović. Njima je pripala druga nagrada, a mentorka im je nastavnica razredne nastave Nevenka Saveljić. Rad osnovaca iz Tivta dostupan je na linku:

Treća nagrada je pripala učenicima OŠ Njegoš iz Kotora: Anastasiji Čelanović, Danilu Ševaljeviću, Đorđu Perišiću i Vojislavu Markoviću. Oni su nagrađeni za seriju mimova kojim na satiričan način sagledavaju i izražavju svoje stav o pojedinim društvenim pojavam.  Mentorka je nastavnica Tatjana Krstičević. https://citajizmedjuredova.me/post/55

U konkurenciji srednjih škola prvu nagradu je dobila učenica Srednje Stručne škole iz Pljevalja, Jelena Kljajević, za rad “Lažne vijesti”. Jelenina profesorica Jelena Drobnjak je zajedno s nastavnicima ostalih nagrađenih učenika/ca učestvovala na radionici “Nova medijska pismenost-participativna kultura za participativnu demokratiju”, u organizaciji Instituta za medje i po programu licenciranom kod Zavoda za školstvo Crne Gore.  Obuka je provedena u okviru projekta “Čitaj između redova” i završilo je ukupno 49 nastavnika/ca iz 59 osnovnih i srednjih škola iz centralne, južne i sjeverne regije. 

Za video o proizvodnji pljevaljskog sira nagrađene su učenice gimnazije “Tanasije Pejatović” iz Pljevalja, Milica Janjić I Nataša Starovlah, čija je mentorka profesorica NevenaTomić.

Treću nagradu podijelile su Miljana Racković i Jovana Milović iz Srednje stručne škole “Spasoje Raspopović” iz Podgorice I Gimnazije “Stojan Cerović” iz Nikšića. Miljana je odabrala da se u video radu bavi rodnim stereotipima i seksizmom u medijskim porukama.

Jovana se kroz priču o ugroženosti pčela, osvrnula na nužnost očuvanja životne sredine.

O nagradama je odlučivao tročlani žiri sastavljen od eksperata medijske pismenosti i novinara, a koji su članovi/ce projektnog tima projekta “Čitaj između redova”.

Nagrade nijesu mogle biti uručene na svečanoj ceremoniji, kako je to planirano, zbog pandemije korona virusa i mjera na sprečavanju širenja infekcije. 

Institut za medije raduje veliki odziv škola i mladih na konkursu za medijsku pismenost. Vjerujemo da je to dobar znak o rastu interesovanja učenika/ca i njihovih nastavnika/ca za predmet medijsko-informaciona pismenost. Za sada mogućnost učenja vještina kritičkog mišljenja kroz ovaj predmet imaju samo gimnazijalci. Institut za medije se individulano i kroz Nacionalnu koaliciju za medijsku pismenost zalaže za uvođenje predmeta medijsko-informaciona pismenost u sve osnovne i srednje škole u Crnoj Gori.