O fenonemnu društvenih mreža, dezinformacijama, metodama manipulisanja s javnošću, te uticaju strateškog komuniciranja na medijsku pismenost govorilo se na radionici “Odnos medijske pismenosti I politike”, održanoj u Podgorici, u organizaciji Instituta za medije.

Na radionici je učestvovalo 12 predstavnika nevladinih organizacija iz čitave Crne Gore.

No photo description available.

Metode manipilisanja javnošću (kreativno nasuprot manipulativnom predstavljanju činjenica, propagandne tehnike, spin, prikriveni marketing) bile su u fokusu sesije koju je vodila trenerica medijske I informacione pismenosti Gordana Ljubanović.

Na negativne strane društvenih mreža, posebno s aspekta njihovog doprinosa društvenoj polarizaciji, prostora za manipulaciju zarad profita, te činjenice da sve više postaju primarni izvor informacija u razvijenim, zapadnim društvima, ukazala je strućnjakinja za digitalne medije iz Mreže za etičko novinarstvo iz Londona, Danica Ilić.

O uticaju strateškog komuniciranja na medijsku pismenost I politiku, govorila je ekspertkinja za strateške komunikacije Jelena Pavićević.

Učesnici su intezivno učestvovali u radionici organizovanoj u okviru projekta “Mediji za građane-građani za medije”, pomognutog od strane EU I Ministarstva javne uprave Crne Gore.