Osnovci iz Kotora strogi su kritičari medija i sudeći po mimovima koje su nam poslali, nemaju povjerenja u medije, ne vide ih kao tragaoce za istinom, niti u službi interesa ljudi da budu obavijesteni i informisani.

Stroga kritika se najviše odnosi na poplavu tabloidinih medija i senzacionalizma, te na sporne sadržaje koji se dijele društvenim mrežama. Ovi strogi kritičari medija uče prve lekcije medijske pismenosti, a to je da sumnjaju u medijske poruke i provjeravaju ih iz više izvora.

Autori mimova su đaci VIII2 razreda osnovne škole “Njegoš” iz Kotora: Đorđe Perišić (koji je uradio 3 mimova), Danilo Ševaljević, Anastasija Čelanović i Vojislav Marković, vođeni svojom nastavnicom Tatjanom Krstićević.

Ovi mimovi su nastali u okviru virtuelnih radionica/vebinara – “Gledajmo, kreirajmo”, koje je Institut za medije organizirao u okviru projekta “Čitaj između redova” a koje su vodili profesorica književnosti Božena Jelušić i medijski ekspert Dragoljub Vuković. Tokom aprila, ove vebinare je  pohađalo oko 200 učenika osnovnih i srednjih škola širom Crne Gore.