Budi kao Filip – ostani doma! – je video poruka kojom su učenici Osnovne škole “Risto Manojlović” iz Kolašina pokazali svoje viđenje izvora informacija koje treba koristiti u informisanju o korona virusu, kada društvenim mrežama i drugim digitalnim platformama kruže dezinformacije, teorije zavjere i laži o pandemiji.

To su prvi rezultati naših radionica na temu medijske pismenosti, koje smo realizovali tokom februara i marta, sa učenicima i nastavnicima crnogorskih škola, u okviru projekta Čitaj između redova. Njihova video poruka ima još više značaja, s obzirom da društvenim mrežama i drugim digitalnim platformama kruže dezinformacije, teorije zavjere i laži o pandemiji. 

Realizatori ove video poruke su učenici Ljubo Čepić, Danilo Dulović, Filip Dulović, Nađa Grdinić i Tamara Vujisić, motivisani od strane nastavnice Darke Simović, koja je zajedno sa još 48 nastavnika/ca osnovnih i srednjih škola širom Crne Gore pohađala radionicu instituta za medije – Nova medijska pismenost – participativna kultura za pariticipativnu demokratiju.

Ovo je primjer kako kreativno i konstruktivno, uz učenje kroz praksu, djeca mogu iskoristiti znanje koje su stekli, ali i vrijeme kod kuće, kada, zbog padnemije korona virusa, ne odlaze u škole. Emitovanje ove video poruke je ujedno i povod da i druge ohrabrimo da nam šalju svoje kreacije dok traju mjere socijalne distance.

Pozivamo sve nastavnike/ce osnovnih i srednjih škola, koji su u okviru projekta “Čitaj između redova” pohađali radionice instituta za medije, da na sličan način motivišu svoje učenike da budu kreativni i da nam šalju videa, mimove, gifove, animacije… kojim pokazuju da uče i znaju da se kritički odnose prema informacijama iz medija, da koriste informacije na pravi način, te da svoje vrijeme provode kvalitetno.

Svi radovi koji budu zadovoljili osnovne etičke kriterijume i budu medijski pismeni biće objavljeni i promovisani putem ovog sajta i društvenih mreža, a najbolji će biti nagrađeni. U obzir mogu doći radovi nastali od 20. februara 2020.godine.

Napomena: učenici OŠ. Risto Manojlović su za potrebe videa i ilustraciju priče, koristili zvanični sajt Vlade Australije i animaciju koja se odnose na poruke zaštite od širenja od korona virusa .

Zahvaljujemo se realizatorima ove poruke i sa nestrpljenjem, očekujemo vaše nove radove.