Na Žabljaku je 27. i 28. februara održana druga radionica „Nova medijska pismenost – participativna kultura za pariticipativnu demokratiju“, namijenjena profesorima/icama, nastavnicima/cama osnovnih i srednjih škola iz centralnog i sjevernog dijela Crne Gore.

Poslije primorskih opština o jačanju medijskog obrazovanja i kritičkom čitanju medijskih sadržaja kao najboljem štitu djece u eri digitalnih izazova, razgovarali smo sa 18 nastavnika/ca, profesora/ica, Nikšića, Žabljaka, Plužina, Šavnika i Pljevalja.

Raste interesovanje djece za predmet medijska pismenost, kao i potreba za bojim razumijevanjem medija, društvenih mreža i za ovladavanjem vještina provjere i opreza na internetu,  prenijeli su nam nastavnici koji su prošli dvodnevnu obuku Instituta za medije, po programu licenciranom kod Zavoda za školstvo Crne Gore.

Radionicu su vodili Božena Jelušić, profesorica crnogorskog jezika i književnosti, i Dragoljub Duško Vuković, nezavisni medijski ekspert. O prednostima i manje dobrim stranama društvenih medija govorila je Danica Ilić iz Mreže za etičko novinarstvo iz Londona.

Treninzi su dio projekta „Čitaj između redova“ koji sprovodi Institut za medije Crne Gore uz podršku Ambasade SAD-a u Podgorici, u okviru “Programa za pomoć profesionalizaciji medija”.