Projekat “Čitaj između redova” će vas voditi kroz prednosti i opasnosti interneta, onlajn medija i društvenih mreža.
Mediji, u najširem smislu te riječi, kreiraju našu sliku o svijetu. Preplavljeni smo velikom količnom informacija koje nije moguće koristiti pametno bez kritičkog razumijevanja prirode i efekata medija. Pred današnjim generacijama je ogromni potencijal koji dolazi sa raznih medijskih platformi, ali i opasnost.

U želji da iskoristite te mogućnosti za lični i društveni prosperitet obraćamo vam se kroz projekat “Čitaj između redova” kojim vas vodimo kroz prednosti i opasnosti interneta, onlajn medija i društvenih mreža.

Projektom se obraćamo učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola, njihovim roditeljima, školskim upravama i nadležnim institucijama.

Razgovaraćemo sa vama i podijeliti iskustva o tome kako različite medijske forme oblikuju naša shvatanja, o fenomenima društvenih mreža, vještinama prepoznavanja lažnih vijesti i dezinformacija, o stereotipima… O vašoj bezbjednosti u onlajn prostoru i načinima kako da zaštitite sebe i podatke koje ostavljate na netu.

Sve to ćemo raditi kroz radionice sa nastavnicima, djecom i roditeljima u školama širom Crne Gore: od Kotora, Tivta i Budve, preko Nikšića, Žabljaka, Plužina, Šavnika, Kolašina, Mojkovca, do Bijelog Polja, Berana i Pljevalja.

Sa timom iskusnih domaćih i inostranih stručnjaka predočićemo prednosti medijske pismenosti, koja se vidi kao jedna od ključnih vještina 21. vijeka.

Obratićemo se nadležnima u sistemu obrazovanja u želji da doprinesemo jačanju medijskog obrazovanja, slijedeći iskustva i primjere razvijenih zemalja koje na izazove digitalnog doba odgovaraju obrazovanjem i čije iskustvo ukazuje da visok nivo medijske, kulturne i informatičke pismenosti doprinosi kulturnom bogatstvu, političkoj stabilnosti i ekonomskom razvoju društva.

Projekat „Čitaj između redova“ sprovodi Institut za medije Crne Gore uz podršku Ambasade SAD-a u Podgorici, u okviru “Programa za pomoć profesionalizaciji medija”.