Podgorica, 18. juna 2019. – Na završnom događaju projekta “Respekt – za podizanje etičkih standarda u medijima I povjerenja građana u etičke medije”, održanom 17. Juna u Podgorici dodijeljenje su nagrade za etičnost u novinarstvu I javnoj komunikaciji. Novinar “Fos media” Danilo Ajković nagrađen je za seriju tekstova o otkrivanju identita pacijenata smještenih u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Dobroti od strane Osnovnog suda u Kotoru. Ajkovićevu izjavu nakon dodjele nagrade možete pogledati ovdje:

Nagradu za etičnost u javnoj komunikaciji  ravnopravno su podijelili zaposleni u Narodnom muzeju Crne Gore Aleksandar Berkuljan I građanska inicijativa iz Bara, poznatija kao “Čempresi”.
Berkuljan, koji je uporno I hrabro ukazivao na nestanak vrijednih eksponata iz Narodnog muzeja Crne Gore, se nakon dodjele nagrade posebno zahvalio novinarima koji su mu pomogli da istina o načinu na koji nadležne institucije brinu o istorijsko-kulturnom nasljeđu dopre do šire javnosti , što je aktuelizovalo pitanje odgovornosti nadležnih. Izjavu nagrađenog Berkuljana možete pogedati ovdje.

Građanska inicijativa iz Bara ,“Zaustavimo gradnju vrtića u dvorištu Gimnazije/Ekonomske”, poznatija kao “Čempresi”, poslužila je kao primjer ostalima u Crnoj Gori kako se treba zalagati za zajedničko dobro I javni interes. Za Tamaru Čurović, koja je ispred inicijative primila nagradu, ovakvo javno priznanje je “znak da glas građana vrijedi mnogo ”.

Nagrada je imala za cilj da stakne i afirmiše etičnost kao vrijednost i kvalitet u novinarstvu, medijima i generalno u javnoj komunikaciji u Crnoj Gori.

Obrazloženje odluke o dodjeli nagrada kao možete pogledati ovdje >>>.