Građanska inicijativa „Držati uspravno“ iz Bara i Aleksandar Berkuljan, zaposleni u Narodnom muzeju na Cetinju, ravnopravno podijelili nagradu za etičnost u javnoj komunikaciji.
Podgorica, 17. juna 2019 – Nagrada za etičnost u novinarstvu dodijeljena je novinaru portala „Fos media“, Danilu Ajkoviću za seriju tekstova o otkrivanju identita pacijenata smještenih u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Dobroti od strane Osnovnog suda u Kotoru.

Nagrada za etičnost u javnoj komunikaciji ravnopravno je dodijeljena građanskoj inicijativi iz Bara “Zaustavimo gradnju vrtića u dvorištu Gimnazije/Ekonomske” i Aleksandru Berkuljanu, zaposlenom u Narodnom muzeju Crne Gore. Građansku inicijativu je za nagradu kandidovala NVO Expeditio iz Kotora, a gospodina Berkuljana građanin Emil Novak iz Podgorice.

Odluku o nagradama je dodijelio žiri sastavljen od članova uredničkog tima na projektu „Respekt-za podizanje etičkih standrada u medijima i povjerenja građana u medije“, u sastavu: Dragoljub Vuković (predsjednik), Brankica Petković, Danica Ilić, Slavoljub Šćekić, Silvana Đurašević, Kristina Mihailović i Olivera Nikolić.
Nagradu za etičnost u novinarstvu dodijelio je Kris Eliot, nekadašnji urednik Gardiana i predstavnkik Mreže za etičko novinarstvo iz Londona-partnera na projektu Respekt. Nagradu za etičnost u javnoj komunikaciji je dobitnicima uručila Plamena Halačeva, šefica sektora za politiku, evrpske integracije i privredu u Delegaciji EU u Crnoj Gori.

Obrazloženje odluke žirija za nagradu za etičnost u javnoj komunikaciji:

U obrazlođenju odluke žirija se navodi da se “etičnost Građanske inicijative ogledala u tome što je djelovala iz moralnih pobuda, u javnom i u interesu utvrđivanja istine, što je bila krajnje otvorena i iskrena u komunikaciji s javnošću, što nije dozvolila da bude politički zloupotrijebljena, što je afirmisala značaj građanskog angažmana  i time poslužila kao primjer ostalima u Crnoj Gori kako se treba zalagati za ono što se prepoznalo kao zajednično dobro i javni interes.”
“Tokom svih akcija u odbrani prostora i insistiranja da se dječji vrtić gradi na lokaciji koja je prvobitno bila za to predviđena, aktivisti/aktivistkinje građanske inicijative su poštovali etičke prinicipe javne komunkacije. Oni su se fokusirali na ostvarenje cilja ne vrijeđajući protivnike, već argumentovano braneći svoja stajališta”, stoji u odluci žirija.
Žiri je ocijenio da je gospodin Aleksandar Berkuljan “svojim upornim javnim ukazivanjem na nestanak velikog boja vrijednih muzejskih eksponata iz Narodnog muzeja Crne Gore pokazao privrženost visokim moralnim načelima i ispoljio građansku hrabrost”.
“Svojim angažmanom je ukazao na odgovornost nadležnih institucija i zaintesovao laičku i stručnu javnost za jedan ozbiljan problem koji traje dugo. Gospodin Berkuljan je, po mišljenju žirija, svojim etičkim i hrabrim angažmanom presudno uticao da se ponovo, ali sada snažnije, aktuelizuje pitanje neodgovornog odnosa prema kulturnoj baštini institucija koje su zadužene da je štite, al ii društva u cjelini”, ocijenio je žiri.
Odluku o ravnopravnoj dodjeli nagrada za etičnost u javnoj komunikaciji žiri je donio jednoglasno.

Obrazloženje odluke za etičnost u novinarstvu:

Žiri je, takođe, jednoglasno odlučio da nagradu za etičnost u novinarstvu dodijeli Danilu Ajkoviću, novinaru portala FOS media za seriju priča o slučaju kada je Osnovni sud u Kotoru otkrio identitet osoba koji su smješteni u Specijalnu psihijatrijsku bolnicu u Dobroti. (“Kotorski sud na internetu objavljuje imena osoba koje su prisilno smještene na psihijatriji u Dobroti”; “Izvršen inspekcijski nadzor: Sud objavljivao imena psihijatrijskih pacijenata, stopirano nakon reakcije FOS-a”).
Žiri je ocijenio da je Ajković “ispričao priču na profesionalno odgovoran i etičan način” I ukazao da je “u ovom primjeru profesionalne etičnosti posebno bitno to što je novinar odgodio objavljivanje priče kako bi prevenirao mogućnost otkrivanja identiteta psihičkh bolesnika i to učinio tek kad je Osnovni sud uklonio njihova imena sa svoga zvaničnog veb sajta.”
“Ajkovićev etični profesionalni angažman je inicirao odgovorno ponašanje nadležnih državnih organa i preduprijedio mogućnost senzacionalističke eksploatacije ovog slučaja u medijima”, zaključuje se u obrazloženju odluke žirija.
Na konkursu za nagradu nominovano je 17 novinarskih radova i primjera javne komunikacije. Novinarske priloge su dostavili novinari značajnog broja crnogorskih medija, a pojedinci i organizacije civilnog društva su kandidovali primjere dosljednosti, hrabrosti, upornog traganja za istinom i građanskog angažmana u odbrani javnog interesa, sa uticajem na cijelo crnogorsko društvo.
Po pravilima konursa dodijeljena je po jedna nagrada u svakoj kotegoriji.
Nagrada je dio projekta „Respekt -za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije“, koji realizuju Institut za medije, Mirovni institut iz Ljubljane i Mreža za etičko novinarstvo iz Londoda. Projekat finansira Delegacija EU u Podgorici, a kofinansiraju Ministarstvo javne uprave Crne Gore i Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije.