Podgorica, 25. maja 2019 – ”Mediji su dužni da spriječe zloupotrebu fotografije I da je stave u ispravan kontekst”,  poruka je četvrtog u seriji spotova kojim promovišemo Kodeks novinara/ki Crne Gore.

Načelo 2 Kodeksa obavzuje novinare/ke da činjenice stavlja u pravilan kontekst i onemogući njihovu zloupotrebu. Načelo važi kako za tekst, tako za ton i fotografiju.

“Za novinara/novinarku su činjenice neprikosnovene, a njegova/ njena obaveza je da ih stavlja u pravilan kontekst i onemogući njihovu zloupotrebu, bilo da se radi o tekstu, slici ili tonu. Glasine i pretpostavke moraju se nedvosmisleno naznačiti kao takve. Vijest i komentar obavezno moraju da budu jasno razdvojeni.” Ovaj video -spot se konkretno odnosi na dio načela 2. koji se bavi korištenjem fotografije. 2.3. Simboličke fotografije (a) Ako neka ilustracija, naročito fotografja, na prosječnog čitaoca može ostaviti utisak da se radi o autentičnom dokumentu uprkos činjenici da je u pitanju simbolička slika, to se mora pojasniti. Fotomontaža ili druge intervencije na autentičnim dokumentima moraju biti jasno označene kao takve u propratnom tekstu ili na drugi odgovarajući način. (b) Ako medij prilikom objavljivanja koristi rekonstruisane scene, takav postupak mora biti jasan publici i to mora biti nedvosmisleno označeno glasom ili propratnim tekstom. (c) Arhivski materijali na televiziji moraju biti jasno označeni kao takvi, a tonski inserti koji se koriste iz arhive radija moraju biti glasom najavljeni kao takvi”, smjernice su načela 2 Kodeksa.

Spot je dio kampanja promocije Kodeksa, u okviru projekta »Respekt – Za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije«, koji provodi Institut za medije Crne Gore, sa  partnerima Mirovnim Institutom iz Ljubljane i Mrežom za etičko novinarstvo iz Londona, a uz podršku Evropske Unije I Ministarsva javne uprave.

Spotove je producirala Media Terra, režirao Danilo Marunovic, koji je scenarista I izvršni producent . U produkcijskom timu su snimatelj, Vladimir Vučinić, montažer Nemanja Bečanović, čija je I muzika. Asistentkinja produkcije je Branka Karadžić.

Kampanju promocije Kodeksa novinara/ki su podržali TV Crna Gora, TV Prva, RTV Nikšić, RTV Budva, RTV Cetinje, TV 777, Fos Media, PCNEN, CdM, Radio Berane, UL-info.