Podgorica, 07.01.2019.
 – Koliko je ljudi kažnjeno i s društvenog aspekta obilježeno prije presude suda? Da li ste i sami bili žrtva medija koji su vas unaprijed proglasili krivim? Poštovanje pretpostavke nevinosti i načela 9 Kodeksa novinara/ki Crne Gore je tema trećeg spota u okviru kampanje promocije kodeska. Videom koji slijedi obraćamo se građanima s motivom da traže od medija dodatnu pažnju kada izvještavaju o istražnim i sudskim procesima.

Mediji ne smiju presuđivati. Niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno”, je porukavidea kojim ukazujemo na načelo kodeksa koji obavezuje novinare I medije da kada izvještavaju o istražnim i sudskim postupcima uvažavaju pretpostavku da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Novinar ne smije u izvještavanju prejudicirati ishod sudskog postupka. Ovo vrijedi čak i u slučajevima kada je krivica očigledna za javnost, ukazuje Kodeks novinara/ki Crne Gore.

“Portretisanje ličnosti kojim se prejudicira njen karakter, kao i optužba na njen račun narušavaju ustavni princip zaštite ljudskog dostojanstva. Cilj izvještavanja iz sudnice ne smije biti da se okrivljeni kazni sa društvenog aspekta tako što će mediji biti korišćeni kao sredstvo javnog posramljivanja osobe”, smjernice su našeg kodeksa i orjentir prilikom izvješatavanja o istragama, sudskim postupcima, kriminalu.

Kampanja promocije kodeksa je dio projekta “Respekt- za podizanje etickih standarda I povjerenja građana u etičke medije”, koju Institut za medije realizuje u partnerstvu sa Mirovnim institutom iz Ljubljane i Mrežom za etičko novinarstvo iz Londona, a uz podršku Delegacije EU u Podgorici i Ministarstva javne uprave.

Produkciju TV spotova uradila je produkcijska kuća “Media Terra” i kreativni tim na čelu sa rediteljem i scenaristom Danilom Marunovićem.

Kampanju su medijski podržali RTV Crna Gora, Prva TV, RTV Nikšić, RTV Budva, RTV Cetinje, Novinska agencija Mina, Radio Berane, portali Fos Media, CdM-Cafe del Montenegro, PCNEN (Prve crnogorske elektronske novine), Sindikat medija, portal Roditelji.meportal UL- info.