Na Univerzitetu Donja Gorica (UDG) razgovarali smo sa studentima Fakulteta umjetnosti-smjer komunikologija I mediji o odnosu novinarstva I PR-a.  Kompleksni odnosi novinasrtva I PR-a, koje karakteriše I konflikt I saradnja privukli su pažnju preko 40 sudenata.

O svrsi novinarstva, etičkim pravilima, izazovima sa kojima se danas suočava novinarstvo, te odnosima medija s PR-om, govorila je v.d. direktorica Instituta za medije Olivera Nikolić koja pokušala studentima da ukaže na linije koje spajaju I razdvajaju ove dvije profesije.

Jelena Pavićević ,ekspertkinja za strateške komunikacije, je govorila o ovoj temi iz perspektive PR-a. Ona je ukazala na to šta jeste, a šta nije PR, kakva je njegova veza sa medijima, ten a to šta je neophodno za dobar odnos PR-a I medija. Pavićević je predstavila I mini istraživanje o tome šta povezuje, a šta razdvaja dvije profesije, pripremljeno za potrebe ovog predavanja, a u kojem je učestvovalo 100 profesionalaca iz obje sfere.

Predavanje je dio projekta »Respekt – Za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije«, koje realizuju Institut za medije Crne Gore, Mirovni institut iz Ljubljane I Mreža za etičko novinarstvo iz Londona, uz podršku Delegacije EU u Podgorici.

Predavanje je bila prilika da se studentima ukaže na mogućnost njihovog uključivanja u aktivnosti projekta koji ima za cilj jačanje etičkih standarda i promociju Kodeksa novinara/ki Crne Gore. U tom smislu predočena im je mogućnost da kroz projekat I praksu uče o etičkim izazovima od iskusnih profesionalcima iz Crne Gore, regiona I šire Evrope.