Na Fakultetu političkih nauka u Podgorici (FPN), smjer novinarstvo, istaknuti novinari iz Crne Gore, razgovarali su sa studentima prve godine novinarstva na temu „Etika –ključ budućnosti medija i izazovi na tom putu“.


Instruktor novinarstva i dugogodišnji novinar  Dragoljub Vuković, kazao je studentima da je novinarstvo način društvene komunikacije “u kojoj pitanje istine ne može da ostane otvoreno”. On je objasnio da etika u novinarstvu počinje da se javlja „onog momenta kada odlučimo šta ćemo da radimo“.
„Novinarstvo nije dobro ako između više meta bira onu lakšu“, poručio je Vuković.

Glavni i odgovorni urednik Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG) i jedan od osnivača dnevnog lista i televizije “Vijesti” Slavoljub Šćekić  govorio je o izvorima , s posebnim osvrtom na pažljivi odnos prema anonimnim izvorima u kontekstu provjere činjenica.

Glavni i odgovorni urednik CIN-a je studentima prve godine novinarstva ukazao na važnost dodatne provjera činjenica. Šćekić je kroz primjere iz prakse objasnio zašto je važno da buduži novinari budu radoznali, pažljivi, kao i da vode računa o motivima izvora.

„Kod izvora je važna povjerljivost, jer vaš izvor mora znati koji stepen zaštite mu nudite.  Povjerljivost se mora sačuvati jer ćete, u suprotnom, izgubiti izvor“, dodao je Šćekić.

Studenti su pokazali značajan interes za predavanje I brojnim pitanjima aktivno učestvovali u razgovoru.
Direktorica Instituta za medije, Olivera Nikolić upoznala je studente sa načinima na koje se mogu uključiti u projekat i pozvala ih da im se priključe u promociji Kodeksa novinara Crne Gore. Studenti tog fakulteta će biti dio žirija I zajedno s iskusnim novinarima iz Crne Gore, Slovenije I Velike Britanije, a članovima uredničkog tima projekta, nominovati I selektovati priče za nagradu – etičnost u novinarstvu koja će biti raspisana u okviru projekta.

Predavanje je dio projekta „Respekt – Za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije“ , kojim Institut za medije, zajedno sa Mirovnim Institutom iz Ljubljane i Mrežom za etičko novinarstvo iz Londona promoviše Kodeks novinara/ki Crne Gore.