Institut za medije, Mirovni Institut iz Ljubljane i Mreža za etičko novinarstvo (EJN) su 14. februara 2018. godine  u EU info centru u Podgorici predstavili projekat –Respekt-Za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije, koji će u narednih petnaest mjeseci provoditi uz podršku EU.

Temom etike u medijima će se, zahvaljujući odobrenim projektima i podršci od strane EU,  baviti nekoliko medija i organizacija u Crnoj Gori.
Institut za medije nema ekskluzivno pravo da se bavi ovom važnom temom i Institut za medije Crne Gore, sa svojim partnerima Mirovnim institutom iz Ljubljane i Mrežom za etičko novinarstvo iz Londona, je kroz ovaj projekat, dio šire priče.
Međutim, Institut za medije, kao nosilac ovog projekta,  bio je  generator donošenja etičkog kodeksa novinara Crne Gore 2002. godine. Takođe, u poslednje tri godine u fokusu rada Instituta za medije  je bio injegritet medija, kroz regionalni projekat na kom smo radili, pa su promocija etike i kodeska logičan nastavak tog našeg rada.
Institut i njegovi partneri će u saradnji sa timom profesionalaca iz Crne Gore, kroz seriju mini istraživanja, doći  do relevantnih informacija s terena,  koje će nam pomoći da u kampanji, kroz proizvodnju TV i drugih sadržaja, te kroz učešće prepoznatljivih, novinarskih imena regiona, osnažimo uvjerenje da je etičko novinarstvo dobra investicija u budućnost.Naš urednički odbor čine medijski profesionalci, predstavnici akademske zajednice i cililnog društva i posebno smo im zahvalni što nam pomožau na ovom zadatku. Članovi odobora su:novinari Dušanka Pejević, Dragoljub Vuković, Slavoljub Šćekić, univerzitetski profesor Silvana Djurašević i nekdašnja novinarka sada NVO aktivistkinja Kristina Mihailović.

Olivera Nikolić: ”Bavljenje etikom u medijima,  posledica je prepoznavanja da su u današnje vrijeme izazovi etičkog izvještavanja  ogromni. Ne samo u Crnoj Gori, već i šire, u regionu, Evropi, svijetu.
Etika je u krizi i zbog toga je, čini se,  važnija nego ikada ? Bez poštovanja etike, mediji ostaju bez poštovanja i uticaja i prestaju biti važan učesnik društvenih dešavanja i promjena.
Institut za medije se prihvatio ovog posla iz potrebe i želje da stanje u medijima u Crnoj Gori bude bolje,  za sve oni koji rade I žive od tog posla, te da gradjani budu zadovoljniji medijima.
Nadamo se da će se u sve segmenete našeg projekta uključiti svi akteri. Institut i njegovi partneri su otvoreni za saradnju i dobroošle su idej,e sugestije, konstruktivne kritike na naš rad.

Aidan White: ” Etički standardi su neophodna osnova da bi se izgradilo povjerenje i kredibilitet medija i informacija. Onu su preduslov za budućnost novinarstva. Mediji neće preživjeti ako nijesu etički i ne primjenjuju standarde. Ne možemo od gradjana očekivati da podržavaju medije, ukoliko im ne vjeruju u informacije koje od njih dobijaju“, ukazao je u svojoj prezentaciji  „Etika – preduslov za budućnost medija“, direktor Mreže za istražuvačko novinarstvo (EJN).

Brankica Petković: ” Donosimo regionalni, komparativni aspekt u raspravu o etičkim standardima u medijima u Crnoj Gori kao nastavak nedavnog višegodišnjeg rada na zajedničkom regionalnom projektu o integritetu medijskih sistema i novinarstvu kojeg motiviše i vodi javni interes, a ne partikularni interesi. Prenosimo i iskustvo iz Slovenije iz dugogodišnjeg programa Mirovnog instituta koji je uključivao novinare, menadžere, gradjane, studente, aktiviste civilnog društva i druge aktere u stalnu i nužnu refleksiju rada medija i javne komunikacije kroz analize, javne tribine i publikacije… Briga za slobodne i odgovorne medije je zajednička mnogima i dobro je povezivati se i podsticati jedni druge“, rekla je predstavnica Mirovnog Instituta.