Novinar Televizije Crne Gore, Mirko Bošković dobitnik je prve nagrade EU za istraživačko novinarstvo za 2015. godinu, za serijal pod naslovom “Obećana zemlja”.

Drugu nagradu osvojila je Milena Perović Korać za istraživačke priče “Kao da je bio rat” i “Policija zataškava torturu u noći protesta”, objavljene u nedjeljniku Monitor.

Ovogodišnji konkurs imao je i jednu novinu, a to je nagrada za najbolju priču mladog istraživačkog novinara. U toj kategoriji nagrađeni su Ana Komatina i Vladimir Otašević za istraživačke priče “Dosije Vei Seng Pua”, koje su urađene u Centru za istraživačko novinarstvo, a obajvljene u ND Vijesti i na portalu Vijesti.

Odluku o nagradama donio je žiri u sastavu: Dragoljub – Duško Vuković  (predsjednik), Snežana Nikčević, Sonja Drobac, Olivera Komar, Olivera Nikolić.

Nagrade je dobitnicima na današnjoj svečanosti u Podgorici uručio šef Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasador Mitja Drobnič.

U obrazloženju žirija za prvonagrađenu priču navodi se da je Bošković razotkrio mehanizam zloupotrebe moći i institucija u poslovima kupoprodaje atraktivnih nekretnina na crnogorskom primorju i u Podgorici. Ova tema je u crnogorskim medijima obrađivana sporadično i ranije, ali je Bošković priču saopštio na cjelovitiji, produbljen način, otkrivajući nove važne detalje i aspekte. Žiri je istakao da je autor znalački iskoristio mogućnost koje pruža video medij i tako dobio na uvjerljivosti i razumljivosti, te je prosječnom gledaocu omogućeno da lako shvati suštinu priče. Autor je bio na nivou etičkih i profesionalnih principa u obradi priče, dajući priliku svima, kojih se njegovo istraživanje direktno ticalo, da iznesu vlastito mišljenje i odrede se prema otkrivenim činjenicama.

U obrazloženju za drugonagrađenu priču žiri je naveo da je Milena Perović Korać otkrila javnosti činjenice o nastojanjima državnih institucija, prvenstveno policije, da zaštite odgovorne za prekomjernu upotrebu sile prilikom razbijanja antivladinog protesta u Podgorici, kao i činjenice koje pokazuju kako je policija dodatno zloupotrebljavala moć na štetu građana koji su već bili žrtve policijske sile, vršeći na njih pritisak da promjene ranije date iskaze. U ovoj priči naglašena je potreba da novinarstvo stane u odbranu prava i sloboda običnih ljude, a da se, sa druge strane, pokaže na djelu kontrolna funkcija novinarstva u odnosu na one koji posjeduju moć i ne prezaju od njene zloupotrebe.

Žiri je u obrazloženju nagrade za najbolju priču mladog istraživačkog novinara naveo da su Otašević i Komatina, polazeći od vijesti o hapšenju kontroverznog malezijskog biznismena u SAD, osvijetlili zamršene veze koje Vei Seng Pua ima sa nekim moćnim inostranim investitorima u Crnoj Gori, bliskim crnogorskim vladajućim krugovima, kao i sa tim istim krugovima. Ovaj serijal je, prema mišljenju većine članova žirija, primjer uspješnog pronalaženja i provjeravanja informacija putem interneta, te njihovog povezivanja i kontekstualizovanja na način koji baca svijetlo na umrežavanje lokalne političke i ekonomske moći sa moći koja u Crnu Goru dolazi preko kontroverznih inostranih biznismena i netransparentnih investicija.

Na ovogodišnji konkurs prijavljene su 22 priče, iz svih dnevnih novina koje se štampaju u Crnoj Gori, i iz dvije najuticajnije ovdašnje televizije, kao i nedjeljnika „Monitor“.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo dodjeljuje se već drugu godinu za redom, u okviru regionalnog projekta koji se posredstvom Mirovnog instituta u Ljubljani realizuje u šest zemalja regiona  (Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, BJR Makedoniji, na Kosovu, Albaniji) i Turskoj. Nacionalni koordinator za za Crnu Goru je Institut za medije.

BOŠKOVIĆ: „MEHANIZAM“ TREBA VRATITI  NA JAVNI SERVIS
Prvonagrađeni novinar, Mirko Bošković kazao je da je „ova nagrada priznanje i veliki argument da javni servis u svom programu stalno ima istraživačko novinarstvo“.

-Javni servis treba da bude primjer za naslobodnije i najkvalitetnije novinarstvo, jer jedini ne zavisi od pritiska i uslova na tržištu. Mi odgovaramo samo onima koji nas plaćaju a to su građani, koji za javni servis izdvajaju nedovoljnu, ali za crnogorske prilike značajnu sumu od skoro 14 miliona eura godišnje. Za taj novac s pravom očekuju da kvalitetnim programom u javnom interesu njihov ulog opravdamo, rekao je Bošković, obraćajući se prisutnima.

On je dodao kako vjeruje da će ova nagrada i sve prethodne biti podsticaj menadžmentu, uredništvu i Savjetu RTCG da emisiju vrate u programski plan i da javni servis što prije dobije stalnu istraživačku redakciju.-Istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori je u povoju i pred nama je veliki cilj da se održi i dalje razvija. To je ujedno i bitka za dostojanstvo novinarske profesije, rekao je Mirko Bošković.