Biblioteka

Priručnik – Etičke smjernice za onlajn novinarstvo

Podgorica, 10. januara 2019. – U skladu sa serijom sastanka koje su predstavnici Mreža za etičko novinarstvo iz Londona (EJN) I Instituta za medije imali s predstavnicima onlajn medijia u Crnoj Goru i našim dogovorom da sačinimo priručnik za onlajn novinarstvo za koji vjerujemo da može biti od pomoći u radu sa svakodnevnim izazovma i u unaprjedjenju sadržaja i upravljanja onlajn medijma, priredili smo priručnik – Etičke smjrenice za onlajn novinarstvo u Crnoj Gori. Priručnik možete pogledati i preuzeti ovdje >>>

Priručnik je rezultat interesa iskazanog tokom sastanaka sa nekadašnjim izvršnim urednikom Gardiana, sada direktorom Mreže za etičko novinarstvo, Kristoferom Eliotom i baziran je na iskustvu Mreže u radu sa onlajn medijima širom svijeta. Priručnik je sačinio Ejdan Vajt, nekadašnji urednik Gardiana, Fajnenšl tajmsa, aktuelni počasni predsjednik Mreže.

Nije riječ o nečemu što može mijenjati Kodeks novinara/ki Crne Gore, ali može poslužiti kao priručnik u radu i upravljanju onlajn medija.

Priručnik je dio projekta “Respekt – za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije”, a kojim želimo da podstaknemo na unapređenje etičkih načela u sadržaju i upravljanju i onlajn medijima u Crnoj Gori. Prjekat zajednički radimo sa Mirovnim Institom iz Ljubljanje i Mrežom za etičko novinarstvo iz Londona.

************************

Model funkcionisanja zastitnika prava slušalaca i gledalaca na slovenačkom javnom servisu

U susret najavljenoj mogućnosti uvođenja zaštitnika/ce prava slušalaca i gledalaca u javni servis RTVCG, prenosimo presjek desetogodišnje primjene tog instituta na RTV Slovenija koji je priredila Brankica Petković iz Mirovnog Instituta iz Ljubljane, inicijatorka uvođenja ombudsmana u slovenački javni servis. Preveli smo i priredili i Pravilnk o djelovanju zaštitnika prava slušalaca i gledaca Radiotelevizije Slovenija, kojim se bliže definiše uloga ovog instituta. Presjek slovenačkog iskustva i  Pravilnik možete pogledati ovdje >>>