Biblioteka

Pravila komentarisanja portala RTV Slovenija

U Sloveniji je od 2016. godine novom odredbom u Zakonu o medijima propisano da izdavač koji dopušta javnosti da komentariše u okviru medija mora formulisati pravila za komentarisanje i javno ih objaviti na prikladnom mjestu u mediju, i da komentar koji nije u skladu s objavljenim pravilima nakon prijave mora biti što prije povučen ili najkasnije jedan radni dan nakon prijave. Za izdavače koji ne poštuju ovu odredbu propisana je kazna od 500 eura do pet hiljada eura. Ipak, online medijima ostavljen je prostor za samoregulaciju i donošenje internih pravila za komentarisanje na osnovu kojih će moderirati komentare. Vodeći portali su prije devet godina usvojili kodeks ponašanja kojim se reguliše govor mržnje na veb portalima s ciljem sistematičnog rješavanja problema govora mržnje na Internetu. Jedan od najposjećenijih informativnih portala u Sloveniji je portal javnog servisa RTV Slovenija koji ima I do 5000 komentara dnevno. Portal ima jasna pravila komentarisanja, koja se konstatno unapređuju. Pravila komentarisanja RTV Slovenija možete pogledati ovdje >>>.

Šire o dobrim praksama onlajn komentara na portalu RZV Slovenija i internet stranici britanskog Gardijana možete pročitati u istraživanju „Primjena etičkog kodeksa i načela samoregulacije kroz interna pravila za objavljivanje komentara u onlajn medijima u Crnoj Gori“, koje je Institut za medije proveo u saradnji sa Mirovnim institutom iz Ljubljane. Istraživanje možete pogledati ovdje >>>.

************************

Gardianova pravila komentarisanja u onlajn medijima

Drage kolege,

za medije koji djeluju na interentu važan segment su interna pravila komentarisanja. Mogućnost interakcija sa građanima je doprinos demokratizaciji medija, ali i prostor za zloupotrebe tog kanala komunikacije. Gardianovih deset jednostavnih pravila komentarisanja na njihovom portalu, dobar su primjer kako podstaći građane da komentarišu, ali i kako onemogućiti govor mržnje, uvrede i drugo. Jednostavne smjernice jednog od najkredibilnijih dnevnika u Velikoj Britaniji i šire dostupne su na sljedećem linku: https://www.theguardian.com/community-standards

************************

Priručnik – Etičke smjernice za onlajn novinarstvo

Podgorica, 10. januara 2019. – U skladu sa serijom sastanka koje su predstavnici Mreža za etičko novinarstvo iz Londona (EJN) I Instituta za medije imali s predstavnicima onlajn medijia u Crnoj Goru i našim dogovorom da sačinimo priručnik za onlajn novinarstvo za koji vjerujemo da može biti od pomoći u radu sa svakodnevnim izazovma i u unaprjedjenju sadržaja i upravljanja onlajn medijma, priredili smo priručnik – Etičke smjrenice za onlajn novinarstvo u Crnoj Gori. Priručnik možete pogledati i preuzeti ovdje >>>

Priručnik je rezultat interesa iskazanog tokom sastanaka sa nekadašnjim izvršnim urednikom Gardiana, sada direktorom Mreže za etičko novinarstvo, Kristoferom Eliotom i baziran je na iskustvu Mreže u radu sa onlajn medijima širom svijeta. Priručnik je sačinio Ejdan Vajt, nekadašnji urednik Gardiana, Fajnenšl tajmsa, aktuelni počasni predsjednik Mreže.

Nije riječ o nečemu što može mijenjati Kodeks novinara/ki Crne Gore, ali može poslužiti kao priručnik u radu i upravljanju onlajn medija.

Priručnik je dio projekta “Respekt – za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije”, a kojim želimo da podstaknemo na unapređenje etičkih načela u sadržaju i upravljanju i onlajn medijima u Crnoj Gori. Prjekat zajednički radimo sa Mirovnim Institom iz Ljubljanje i Mrežom za etičko novinarstvo iz Londona.

************************

Model funkcionisanja zastitnika prava slušalaca i gledalaca na slovenačkom javnom servisu

U susret najavljenoj mogućnosti uvođenja zaštitnika/ce prava slušalaca i gledalaca u javni servis RTVCG, prenosimo presjek desetogodišnje primjene tog instituta na RTV Slovenija koji je priredila Brankica Petković iz Mirovnog Instituta iz Ljubljane, inicijatorka uvođenja ombudsmana u slovenački javni servis. Preveli smo i priredili i Pravilnk o djelovanju zaštitnika prava slušalaca i gledaca Radiotelevizije Slovenija, kojim se bliže definiše uloga ovog instituta. Presjek slovenačkog iskustva i  Pravilnik možete pogledati ovdje >>>