Izgradnja povjerenja s čitaocima, ključ održivosti medija

Jun 19

Izgradnja povjerenja s čitaocima, ključ održivosti medija

Zašto je etika važna za opstanak novinarstva i medija?, tema je koja je okupila oko 80 predstavnika medija, civilnog društva u Crnoj Gori, akademske zajednice, državnih institucija koje se bave medijima, diplomata, studenata, na novinarskoj tribini kojom je zaokružen projekat »Respekt –za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije«.

Da li je etika odgovor na pitanje kako dalje, kako da opstane novinarstvo i mediji u službi javnosti? Zašto je u takvim okolnostima etika važna? Šta i ko treba da uradi da se poveća zainteresiranost javnosti za kritičko i etičko novinarstvo i medije? Kako postići da se ojača kapacitet redakcija i da etički imperativ vodi urednike i novinare? Kako finansijski omogućiti takav model medija i novinarstva? ? Mogu li se novinari i mediji ujediniti oko zajedničkih pitanja opstanka, autonomije i etike? , samo se neka od pitanja koja je učesnicima tribine postavila moderatorka, Brankica Petković iz Mirovnog Instituta iz Ljubljane.

Učesnici tribine, Petar Komnenić, autor emisije »Načisto« na TV Vijesti, Tamara Skrozza, novinara nedjeljnika »Vreme« i agencije »Fonet« iz Beograda, i nekadašnji urednik u ombudsman »Gardiana« Kris Eliot, saglasni su u ocjeni da su etika i novinarstvo u krizi, ali različito razmišlaju o načinima izlaska iz te krize.

Za Eliota je ključna izgradnja povjerenja sa čitaocima, što je »put ka održivom modelu novinarstva«. Ako medij uspije da se istakne i odvoji na način da mu čitaoci vjeruju, onda on ima budućnost«, uvjeren je Eliot.

Za razliku od  Eliota koji  smatra da je važna saradnja medijskih kuća oko poštovanja I unapređenja profesinalnih standarda, Petar Komnenić autor emisije “Načisto” na TV Vijesti, smatra da takav dijalog u ovom trenutku u Crnoj Gori nije moguć.

Tamara Skrozza medije dijeli na profesionalne I one koji to nijesu, a  koje naziva “službenim glasnicima“. Dugogdišnja novinarka nedjeljnika „Vreme“, sada urednica u beogrdaskoj agenciji „Fonet“, kategorična je u stavu da između medija i etike „stoji znak jednakosti“. Na tom zadatku mediji, po njenim riječima, moraju da odlolijevaju centrima moći da i služe javnom interesu, a podjenako tako i da vode računa kako izvještavaju o „običnom“ građaninu,  poštujući njegova prava i načela čovječnosti.

Tribina, koju je moderirarla i vodila Brankica Petković iz Mirovnog institita iz Ljubljane je dio projekta »Respekt – Za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije«.

Partneri:

Finansira: