Ombudsman/ka-most između javnosti u javnog servisa

Dec 10

Ombudsman/ka-most između javnosti u javnog servisa

Ombudsmanka Radija Televizije Slovenija Ilinka Todorovski predstavila je tokom decembra u Podgorici model funkcionisanja zastitnika prava slušalaca i gledalaca na slovenačkom javnom servisu. Ona se susrela sa uredništvom javnog servisa RTVCG, rukovodstvom Direktorata za medije, Agencije za elektronske medije, predstavnicima civilnog sektora, koje je bliže upoznala sa slovenačkim, desetogodišnjim iskustvom, a u susret mogućem uvođenju tog instiuta u crnogorski javni servis.

Tribinom „Ombudsman/ka – most između javnosi i javnog servisa“, Todorovski se obratila javnosti zainteresovanoj za uvođenje ovog instituta u RTVCG.

“Nema na javnom servisu tabu tema, zabranjenih gostiju. Nijesmo mi bunker, već moramo otvoriti vrata za sve teme, goste…Ali, jako je važno kako se nešto artikuliše u programu”, ukazuje Todorovski koja kroz upečatljiv primjer koji je izazvao brojna reagovanja u , po nekim temama, podijeljenoj slovenačkoj javnosti, ukazala slojevitu ulogu ombudsmana-svojevrsnog medijatora izmedju javnosti i javnog servisa.

 

Todorovski je treća ombudsmanka slovenačkog javnog servisa od 2008. kada je imenovan prvi zaštitnik prava slušalaca I gledalaca u toj medijskoj kući, sa mandatom od pet godina. Todorovski je 30 godina bila novinarka, a najveći dio novinarske karijere provela je u RTV Slovenija, sistemu koji dobro poznaje. Samo u drugoj godini mandata dobila je 1500 prigovora, pitanja, mišljenja, komentara javnosti, što ukazuje da je taj institut u Sloveniji prihvaćen, ukazala je na tribini Brankica Petković iz Mirovnog instituta iz Ljubljane, jedna od inicijatorki uvođenja ovog instituta u Sloveniji.
Petković posebno navodi na koji način se može podzakonskim aktima, ali I odnosom ljudi u javnom servisu ojačati ovaj vid samoregulacije. Od toga da je to jedno od najplaćenijih radnih mjesta u javnom servisu, do drugih mehanizama:

Predstavljanje slovenačkog iskustva ombudsmana dio je našeg projekta ”Respekt – za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije”. Za promociju ovog vida samoregulacije smo se odlučili uvjereni da je javni servis stub medijskih sistema i kao takav može svojim mehanizmima za iskazivanje odgovornosti prema javnosti, dugoročno poboljšati ukupnu situaciju i povjerenje građana u etičko novinarstvo u Crnoj Gori.

Institut za medije ovaj projekat provodi sa partnerima Mirovnim institutom iz Ljubljane i Mrežom za etičko novinarstvo iz Londona.