Najava tribine

May 22

Najava tribine

Tribina, 25. maja, Podgorica: »Kako su online mediji promijenili odnos između medija i publike, čemu služe komentari građana u online medijima i kako da mediji etički upravljaju tim sadržajem?«

Digitalno doba i informacijske tehnologije promijenili su ne samo način produkcije sadžaja u medijima  i njihove distribucije, nego i to kako građani koriste medije i kako se uspostavljaju i koriste nove mogućnosti za interakciju između medija i publike. Početno razumijevanje interneta kao prostora emancipacije i slobode doprinijelo je razumijevanju da internet treba što manje regulisati, a za to vrijeme nastale su globalne informacijsko-komunikacijske platforme na internetu sa globalnom publikom i vlastitim poslovnim modelima.  Sve to dovelo je do neodrživosti starih poslovnih modela medija i  traženja novih modela kako bi se postigla ekonomska održivost medija u digitalnom dobu i ujedno ispunjavanje njihove demokratske uloge.

Internet je omogućio online medijima da uspostave rubrike za komentare građana pod sadržajima koje kreiraju njihovi novinari, a neki onlajn mediji su uspostavili i posebne platforme na svojim portalima koje u potpunosti svojim sadržjima pune građani. Rubrike sa komentarima su uredništvima online medija omogućile da u raspravu o temama kojima se bave i o sadržajima koje objavljuju uključe i građane. Od velikog broja komentara zbog povećane posjete mediji imaju i poslovnu korist, ali kako upravljaju tim sadržajima? Da li su te rubrike instrument demokratske rasprave i interakcije između uredništva i građana, ilil su to rubrike koje pojedinci i organizovane grupe zloupotrebljavaju za širenje laži, propagande, govora mržnje i osporavanje ljudskih prava i dostojanstva drugih ljudi?

Kodeks novinara i novinarki Crne Gore određuje da online mediji »treba da definišu svoja interna pravila« u vezi sa komentarima da bi »izbjegli objavljivanje neetičkog i nezakonitog sadržaja uz puno poštovanje slobode izražavanja«, da »komentatori moraju biti upoznati sa ovim pravilima« i da »komentare na portalima moderira administrator, po ustanovljenim pravilima«. Da li je takav samoregulatorni pristup prisutan i u drugim državama? Kako se primjenjuje u praksi?

Institut za medije Crne Gore proveo je malo istraživanje o internim pravilima i upravljanju online komentarima u medijima u Crnoj Gori, te o praksama u drugim državama.

Na tribini ćemo u kratkim crtama predstaviti istraživanje, te nakon toga otvoriti raspravu sa vama i drugim govornicima o naslovnoj temi  – o tome kako online mediji uspostavljaju nove modele odnosa sa publikom, šta to donosi  medijima u novinarskom, uredničkom i poslovnom smislu, a što građanima, kako mediji upravljaju komentarima građana i šta nakon dosadašnjih iskustava uraditi sa tim rubrikama?

Gosti novinarske tribine će biti:

Chris Elliott, direktor Mreže za etičko novinarstvo u Londonu (Ethical Journalism Network), nekadašnji izvršni urednik Guardiana i nekadašnji ombudsman u Guardianu,

Katarina Jakopič, odgovorna urednica web portala RTV Slovenija, jednog od najposjećenijih web portala u Sloveniji s najvećim brojem online komentara,

Nevena Krivokapić, medijska pravnica u Share fondaciji i članica Savjeta za štampu u Srbiji,

Olivera Bulatović, glavna i odgovorna urednica portala RTCG.

Tribinu će voditi Brankica Petković iz Mirovnog instituta u Ljubljani.

To je druga u nizu tribina koje organizujemo u okviru projekta »Respekt – Za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije«. Projekat vodi Institut za medije Crne Gore uz financijsku podršku Evropske unije, a u partnerstvu s Mirovnim institutom iz Ljubljane i Mrežom za etičko novinarstvo (Ethical Journalism Network) sa sjedištem u Londonu.