Obuka

Institut za medije Crne Gore organizuje razne vidove stručne obuke za novinare i ostale medijske profesionalce iz medija u Crnoj Gori. Uobičajen vid edukacije su petodnevni kursevi, sa akcentom na prenošenje i usvajanje praktičnih znanja i profesionalnih vještina. Obuku izvode afirmisani strani i domaći medijski profesionalci i eksperti, pridrzavajući se savremene nastavne metodologije.

Obuka se, uglavnom, izvodi u samom IMCG, u kojem postoji savremena višenamjenska učionica sa 13 kompjutera, i moderno opremljeni radijski i televizijski studio. Ukoliko se za to ukaže potreba, IMCG organizuje obuku u medijima ili drugdje, u saradnji sa partnerima iz unutrašnjosti Crne Gore. Prednost prilikom selekcije kandidata za pohađanje obuke imaju oni iz medija i asocijacia koji su članovi IMCG.

Institut je i član Mreže za profesionalizaciju medija jugoistočne Evrope (SEENPM). SEENPM okuplja 18 medija centara i instituta iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Srbije i Crne Gore. IMCG je kroz redovne aktivnosti u SEENPM-u ali i kroz saradnju sa drugim međunarodnim partnerima često u mogućnosti da pošalje crnogorske novinare na specijalističke kurseve ili studijska putovanja u zemlje regiona i svijeta ili makar da pruži informaciju o različitim stipendijama i specijalizacijama.