Poziv za učešće na konkursu za nagradu za etičnost u novinarstvu i javnoj komunikaciji

Podgorica, 11. aprila Institut za medije Crne Gore zajedno sa Mirovnim Institutom iz Ljubljane i Mrežom za etičko novinarstvo iz Londona, partnerima u projektu “Respekt- za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije”, raspisuje konkurs za nagradu za etičnost u novinarstvu i javnoj komunikaciji.
Nagrada je osmišljena  s ciljem da istakne i afirmiše etičnost kao vrijednost i kvalitet u novinarstvu, medijima i generalno u javnoj komunikaciji u Crnoj Gori.
Ovim konkursom želimo da pozovemo i motivišemo medijsku zajednicu, civilno društvo, preduzeća, javne i obrazovne institucije, stručnjake za medije, komunikacije i komplementarne oblasti, studente i širu javnost da nominuju kandidate i kandidatkinje za nagradu u dvije kategorije:

  1. Nagrada za etičnost u novinarstvu
  2. Nagrada za etičnost u javnoj komunikaciji

Konkurs je otvoren do 3. maja u ponoć.

Za nagradu za etičnost u novinarstvu je moguće prijaviti novinarske priloge koji su objavljeni ili emitovani u bilo kojoj vrsti medija u Crnoj Gori (štampa, radio, televizija, onlajn mediji, kombinacija ovih medija).

Konkurs je u ovoj nagradnoj kategoriji otvoren za sve profesionalne novinare i novinarke koji su u nekoj vrsti radnog odnosa ili angažmana u medijima (puno zaposlenje, honorarni rad, samozaposlenje i slično), ali i za kolumniste, autore blogova i drugih medijskih priloga koji nijesu profesionalni novinari.

Po pravilima konkursa, za kategoriju nagrade za etiičnost u javnoj komunikaciji moguće je nominovati primjere etičnog javnog komuniciranja u Crnoj Gori koji su crnogorskoj javnosti bili dostupni preko sredstava javne komunikacije na službenom jeziku ili jezicima u službenoj upotrebi.

Konkurs je u ovoj nagradnoj kategoriji otvoren za pojedince iz oblasti komunikacija i upravljanja koji su stalno zaposleni, odnosno privremeno angažovani u organizacijama civilnog društva, preduzećima, agencijama, javnim ustanovama ili političkim oganizacijama i organima, te druge učesnike javne komunikacije.

Ukupan nagradni fond iznosi 2000 eura, po 1000 eura za svaku kategoriju.

Odluku o nagradama donijeće osmočlani žiri sastavljen od stručnjaka za medije i komunikacije iz sve tri partnerske organizacije i predstavnika civilnog društva koji su uključeni u urednički odbor projekta ,,Respekt“, koji finansira Evropska unija (EU), a sufinansira Ministarstvo javne uprave.

Detaljnije o proceduri prijavljivanja u prilozima:

Poziv za učešće na konkursu

Uputstvo za prijavu

A-Obrazac za prijavu za etičnost u novinarstvu

B- Obrazac za prijavu za etičnost u javnoj komunikaciji