SJUTRA POČINJE DVODNEVNI HAKATON: Tražimo najbolja inovativna rješenja iz oblasti medijske pismenosti

Hakaton, koji organizuje Institut za medije Crne Gore, pod nazivom #YouthForMILSolutions,  na kome učestvuju tri ekipe srednjoškolaca, sa po pet članova, počinje sjutra u Podgorici.
Hakaton će trajati dva dana (27 – 28. aprila) , a organizuje se s ciljem pronalaženja kreativnih, inovativnih, rješenja na probleme koje prepoznajemo u medijskim sadržajima i na društvenim mrežama.

Tri ekipe koje učestvuju na Hakatonu su osvojile najviše bodova od strane petočlane komisije, na javnom konkursu koji je trajao od 11-19. aprila 2021.

Na Hakatonu se prijavilo 16 timova učenika iz gimnazija i srednjih stručnih škola iz svih regija Crne Gore.
Oni su izabrali jednu od ponudjene tri teme i sami predložili alat za rješenje problema iz oblasti medijske pismenosti.

Svaki tim ima po jednog mentora, a imaju i jednog univerzalnog mentora koji je zadužen za oblast komunikacija i koji pomaže svim timovima. Nakon dva dana koje će timovi provesti sa mentorima, njihove konačne radove će ocjenjivati stručna komisija i proglasiti pobjednika.

Tim Srednje mješovite škole Golubovci izabrao je temu „Kako mediji oblikuju pogled mladih na svijet i kako utiču na ponašanje“  i predložili da izrade Uputstvo za upotrebu virtuelne stvarnosti, odnosno animacioni vodič. Njihova mentorka je dizajnerka Ana Pajević
Kljajić.

Tim Gimnazije ''Petar I Petrović Njegoš'', Danilovgrad, predložio je da izrade kviz na temu „Društvene mreže i glad za pažnjom kod mladih“.  Njihova mentorka je programerka Amra Jukić.

Tim „Srednje mješovite škole '' Bratstvo- jedinstvo'', Ulcinj, predložio je da urade emisiju na temu „Kako mediji oblikuju pogled mladih na svijet i kako utiču na ponašanje“. Njihova mentorka je programerka Tina Kuzman.

Univerzalna mentorka za sva tri tima je Jelena Pavićević, ekspertkinja za strateško komuniciranje.
Najbolje rješenje izabraće članovi komisije,  Zorica Minić, psihološkinja, savjetnica u Ispitnom centru Crne Gore, Snežena Radusinović, urednica naučno-obrazovnog programa RTCGi Dušan Kasalica, reditelj, doc. na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Za sve tri ekipe Institit za medije je obezbijedio nagrade.

Hakaton se organizuje u sklopu projekta „Mediji za građane, građani za medije“ kojeg finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. Projekat je pokrenut 2018. godine s ciljem razvoja kapaciteta civilnog sektora za unapređenje medijske i informacione pismenosti u regionu.

Hakaton će se održati u Hubu ''NEST'', Cetinjski put bb. Svečano proglašenje najbolje ekipe će se održati u srijedu, 28. aprila u 14. 30 sati.