Sa nastavnicima o medijskoj pismenosti

Zaposleni u obrazovnom sistemu imaju važnu ulogu u promociji medijske pismenosti i jačanju pozicije ovog predmeta u svim školama u Crnoj Gori.

Podgorica, 10. februar 2021. - Institut za medije Crne Gore organizovao je okrugli sto na temu „Jačanje medijske pismenosti u školama u Crnoj Gori'' kako bi nastavnike iz crnogorskih osnovnih i srednjih škola podstakli da promovišu medijsku pismenost i motivišu učenike da biraju ovaj predmet.

Institut za medije, kroz Nacionalnu koaliciju za medijsku pismenost, zagovara da se medijska pismenost izučava već u osnovnoj školi kroz novinarsku sekciju ili dodatnu nastavu, te da bude obavezan izborni predmet u svim srednjim školama u Crnoj Gori.

Razgovor sa zaposlenima u obrazovnom sistemu vodili su nastavnici Svetlana Jovetić Koprivica i Miroslav Minić koji imaju višegodišnje iskustvo u predavanju medijske pismenosti. Dio nastavnika, zbog mjera prevencije koronavirusa, događaj je pratio putem platforme Zoom. 

Jovetić Koprivica je istakla kako trećina đaka u Crnoj Gori pohađa gimnazije u kojima je predmet medijske pismenosti ponuđen kao izborni, dok se u srednjim stručnim školama taj predmet ne izučava zbog čega dio đaka ostaje ,,medijski nepismen“. 

Predstavljajući rezultate istraživanje koje su sproveli u Srednjoj mješovitoj školi „Golubovci“ i Gimnaziji „Petar I Petrović Njegoš“ u Danilovgradu, Minić je pojasnio da pitali učenike koje medije mladi prate, kakav sadržaj preferiraju, da li vjeruju medijima, te da li bi izabrali medijsku pismenost kao izborni predmet. 

Jovetić Koprivica i Minić su  zaposlenima u obrazovnom sistemu dali korisne savjete kako da unaprijede svoje znanje iz ove oblasti i prenesu ga učenicima.

Okrugli sto je organizovan u okviru regionalnog programa ''Mediji za građane – građani za medije: Jačanje kapaciteta NVO za razvoj medijske i informacijske pismenosti na Zapadnom Balkanu’’, uz podršku Evropske komisije i Ministarstva javne uprave Crne Gore.