Radionica medijske i informacione pismenosti: (Zlo)upotreba društvenih mreža u kriznim situacijama

Medijskom pismenošću do osviješćenog gradanina

Podgorica, 28. januara 2021. - NVO aktivisti, mladi novinari i studenti, njih 16, ušestvovali su minule sedmice na jednodnevnoj radionici Instituta za medije posvećenoj fenomenu društvenih mreža sa osvrtom na poslednja dešavanja zabrane slobode govora u slučaju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, te na moguće posledice odbijanja tehnoloških kompanija da prezmu etičku odgovrnost za sadržaje koje distribuiraju i selektuju.
Sagledavajući izborni i postizborni period u Americi novinarka Biljana Jovićević, koja godinama prati i izvještava o spoljno-političkim dešavanjima, je dala pregled poslednjih, spornh praksi koje se odnose na ponašanje medija, društvenih mreža, ali i ukazala na sve veći rast popularnoti takozvanih aletrnativnih, progresivinih medija u SAD-u.
Cilj radionice je bio prepoznavanje toksičnih sadržaja u medijima, te spornih i neetičnih praksi medija u kriznim situacijame, a koje nose potencijal dodatne polarizacije društva i urušavanja demokratije.

Razgovor je moderirala istraživačica i programska koordinatorka Instituta za medije Milica Bogdanović, koja je dala osvrt na poslednja istraživanja Instituta posvećena narativama koji sadrže uvredljivi govor i dezinformacije, a u porastu su u onlajn medijima u Crnoj Gori i na društvenim mrežama, te političko-ekonomskim aspektima različitih tipova medija i komunikacijskih praksi koji kreiraju i šire govor mržnje, dezinformacije i propagandu.

Razvijena društva su pepoznala značaj jačanja medijskog obrazovanja u razvijanju kritičke svijesti građana, jačanju njihove otpornosti na štetne sadržaje, te potrebe da proaktivnije i  sa sviješću o sopstvenoj odgovornosti doprinesu kreiranju boljeg društva. U tom smislu, direktorica Instituta za medije Olivera Nikolić je upoznala učesnike/ce sa inicijativom Nacionalne koalicije za medijsku pismenost o jačanju medijskog obrazovanja i uvođenju predmeta medijska pismenost u sve srednje i osnovne škole. Razgovaralo se o ulozi civilnog sektora u promociji medijske pismenosti. Učesnici su na interaktivan način doprinijeli uspješnosti radionice i ostvarivanju njenih ciljeva. Ovim putem im se zahvaljujemo!

Radionica je organizovana u okviru regionalnog programa ''Mediji za građane – građani za medije: Jačanje kapaciteta NVO za razvoj medijske i informacijske pismenosti na Zapadnom Balkanu’’, uz podršku Evropske komisije i Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Radionica je dio programa "Mediji za građane - građani za medije", koji se realizuje uz podrsku Evropske unije, a sprovode ga partnerske organizacije: Media Centar Sarajevo, Institut za medije Crne Gore, Albanski medijski institut, Makedonski Institut za medije, Novosadska novinarska škola, Mirovni Institut, SEENPM.


U Crnoj Gori projekat Mediji za građanegrađani za medije: Jačanje kapaciteta NVOza razvoj medijske i informacijske pismenosti na Zapadnom Balkanu’’ je kofinansiran od strane Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Saznajte više o projektu i pratite aktivnosti na ovim kanalima:
www.cimusee.org 
https://www.facebook.com/CIMUSEE/
@CIMU_SEE
www.seenpm.org 
https://www.facebook.com/seenpm.org/
@SEENPM_org