Radionica medijske i informacione pismenosti: (Zlo)Upotreba društvenih mreža u kriznim situacijama 

Institut za medije Crne Gore vas poziva da se prijavite na radionicu iz oblasti medijske i informacione pismenosti koja će se održati 28.01.2021. od 10:00 do 14:00 sati, u prostorijama hotela “Ramada” u Podgorici. Radionica je namijenjena predstavnicima organizacija civilnog društva kao i medijima koji žele da usvoje nova znanja i vještine u ovoj oblasti i koji su zainteresovani da unaprijede postojeće aktivnosti na polju medijske i informacione pismenosti (MIL).
Radionica ima za cilj da poveća kapacitete za razumijevanje MIL-a i njegovu važnost za razvijanje kritičkog mišljenja i prepoznavanje toksičnih sadržaja u medijima, u najširem smislu te riječi.

Povod za razgovor na ovu temu su krizna dešavanja u svijetu - pandemija koronavirusa i odluka društvenih mreža Tviter i Fejsbuk da spriječe Donalda Trampa da koristi njihove platforme nakon izbijanja nasilja na Kapitolu.

O tim dešavanjima, koja su pokrenula brojne rasprave o slobodi govora u eri novih tehnologija, te o upotrebi i zloupotrebi društvenih mreža u političke svrhe, govoriće novinarka Biljana Jovićević.

Ova radionica će biti prilika i za dodatnu diskusiju o ulozi društvenih mreža u kriznim situacijama u Crnoj Gori koja će se bazirati na analizi o širenju narativa koji sadrže govor mržnje i dezinformacije na društvenim mrežama koju je u ime IMCG uradila Milica Bogdanović.

Učesnici će imati priliku da razgovaraju i o ulozi civilnog sektora u promociji medijske pismenosti kao odgovoru na širenje dezinformacija, govora mržnje i propagande u tradicionalnim medijima i na društvenim mrežama.

Radionica je jednodnevna, a broj polaznika je ograničen.
Za učesnike/ce van Podgorice, troškovi puta će biti refundirani. Troškovi ručka i pauza u toku dana će biti pokriveni od strane organizatora.  
 Iz svake organizacije može se prijaviti jedan predstavnik/ca.

 Kako se prijaviti na radionicu?
Ukoliko ste zainteresovani/e za učešće na radionici, pošaljite popunjen prijavni formular koji možete preuzeti ovdje >>>
Prijavni formular pošaljite na adresu: [email protected]najkasnije do 26.01.2021. do 16h. Sve prijave koje stignu nakon ovog roka, neće biti uzete u razmatranje. Nakon što nam pošaljete prijavu, primićete potvrdu o prijemu. 
Za dodatne informacije o radionici, možete nas kontaktirati na mejl [email protected] ili putem telefona na 020 202 175.

Radionica se organizuje u okviru regionalnog programa ''Mediji za građane – građani za medije: Jačanje kapaciteta NVO za razvoj medijske i informacijske pismenosti na Zapadnom Balkanu’’, uz podršku Evropske komisije i Ministarstva javne uprave Crne Gore.