Počela kampanja ''Mediji za građane, građani za medije''

Podgorica, 29.01.2019. - Institut za medije Crne Gore danas počinje emitovanje video kampanje koja ima za cilj jačanje medijske pismenosti i jačanje profesionalnog novinarstva, koje treba da bude u službi javnog interesa.
Kako se novinarstvo i mediji suočavaju sa kontinuiranim izazovima, kampanjom se  želi postići bolje razumijevanje novinarstva i medija od strane ostalih društvenih činioca. Takođe, kampanjom se želi postići i bolje međusobno razumijevanje, kroz objašnjenje osnovnih pojmova i principa novinarstva i medija,  kroz podizanje svijesti građana o ulozi i uticaju novinarstva i kroz povećanje odgovornosti novinara i medija i prema sopstvenom statusu  i prema kvalitetu komunikacije sa građanima.

U kampanji učestvuju ličnosti iz javnog, društvenog i medijskog života Crne Gore, prepoznate po svom aktivnom djelovanju i želji da poboljšaju sisteme u okviru kojih rade . Učesnici kampanje objašnjavaju koja je uloga novinara u društvu, čemu služi novinarstvo, kome da se žale na loše novinarstvo, šta je dobar intervju, a šta istraživačko novinarstvo, čemu služe javni emiteri i zašto je važno da znate ko je vlasnik nekog medija, ko postavlja pitanja u ime građana i dr.

 

Vjerujemo da će kampanja skrenuti pažnju javnosti na značaj medijske pismenosti , na važnost kritičkog promišljanja, kao i na zahtijevniji odnos građana i medija za kvalitetnijim društvenim ambijentom. Takođe, vjerujemo da će kampanja doprinijeti procesu profesionalizacije medija.

Kampanja je dio regionalnog projekta '' Mediji za građane, građani za medije'', koji se istovremeno realizuje u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori. Projekat je finansiran od strane Evropske Unije dok je u Crnoj Gori kofinansiran od strane Ministarstva javne uprave.

Pozivamo vas da podijelite sadržaj ove kampanje u vašem mediju i podijelite ga na društvenim mrežama, u cilju skretanja pažnje na misiju novinara i medija. Dio sadržaja kampanje je objavljen na sledećem linku https://www.youtube.com/channel/UCKFS0SW75GWKBsF_lAGAh8w  kao i na Fejsbuk stranici Instituta za medije, dok će naknado biti objavljivani dodati materijali, takođe na pomenutim mjestima.