Podgorica, 23.01.2020.

Kako da se zaštitimo od onlajn nasilja?

Tehnološki razvoj i pojava veba izmijenili su novinarima i novinarkama način rada i komunikaciju s publikom. Internet revolucijom počeli su brojni izazovi i dileme kako uspostaviti ravnotežu između neprikosnovenog koncepta slobode na internetu i spriječiti zloupotrebe kao što su širenje govora mržnje, dezinformacija, ilegalnog sadržaja itd. Rad novinara i novinarki dostupan je u onlajn prostoru – u medijima ili na društvenim mrežama i podložan je direktnoj kritici publike koja anonimno može komentarisati objavljeni sadržaj (novinarski tekst, komentar, analizu, video itd.) ne libeći se prijetnji, govora mržnje ili pritisaka.

Utisak je da su onlajn napadi na novinare česti, ali se ne shvataju previše ozbiljno. Rijetko koji napad se prijavi, još rjeđe neki stigne do policijske istrage, a oni koji stignu do tužilaštava i suda skoro su zanemarljivi.

Kako bismo pomogli kolegama da lakše prepoznaju online nasilje, da ga prijave i time doprinesu podizanju svijesti i sprečavanju tog vida nasilja, pripremili smo priručnik „Mehanizmi zaštite od onlajn nasilja – priručnik za novinare i novinarke“ dostupan ovdje.

Priručnik novinarima nudi savjete i uputstva kako prepoznati i reagovati na online napade. Jedan od prvih koraka je podizanje svijesti o ovom problemu.

Priručnik je izrađen u okviru projekta “Promocija medijske i informacione pismenosti i jačanje medijske nezavisnosti na Zapadnom Balkanu” koji je finansiran od strane britanskog Ministarstva vanjskih poslova, posredstvom Britanske ambasade Podgorica, u saradnji sa Albany Associates iz Londona i Mediacentra Sarajevo. Institut za medije Crne Gore je partner na pomenutom projektu.