Trening za novinare: Praktične vještine za prepoznavanje i borbu protiv dezinformacija

Podgorica, 19. septembra 2019. godine - Na koje se sve to načine koriste društveni mediji kako bi se sijale podjele i uticalo na ishod izbora? Kako prepoznati dezinformacije, provjeriti tačnost teksta, slike, videa? Alati za monitoring propagande i prevara na društvenim i digitalnim medijima, načini identifikacije lažnih naloga na društvenim mrežama, pitanja su i teme dvodnevne radionice za novinare koja je u organizaciji Instituta za medije Crne Gore počela danas u Podgorici.

Radionicu „Praktične vještine za prepoznavanje i borbu protiv dezinformacija“, pohađa 16 novinara crnogorskih medija ( MINA, RTVCG, Vijesti, FOS Media, Dnevne novine,  RTV Budva, Radio Berane), u želji da razumiju razmjere uticaja pojave digitalnih medija i društvenih mreža na novinarstvo, da spriječe negativne uticaje savremenog digitalnog okruženja, te da steknu praktične vještine u prepoznavanju i dekonstrukciji propagande, prikrivenog marketinga, spina, direktnog i indirektnog govora mržnje, te ostalih vidova dezinformacija.

„Dezinformacije su uvijek bile pristune ali je njiihova cirkulacija povećana pojavom interneta i društvenih mreža, što je značajno uticalo na novinarstvo, konstantno mijenja način rada novinara i postavlja pred njih nove izazove za rad“, kazala je na seminaru trenerica Donara Barojan, eskpertkinja za dezinformacije.

Barojan analizira svjetske kampanje koje se bave dezinformacijama i njihovim uticajem, s posebnim naglaskom na izbore. Njena istraživanja objavili su brojni mediji, uključujući New York Times, Al Jazeeru, Reuters, El Pais, The Economist, Hill i Business Insider.

Radionica je organizovana u okviru projekta „Promocija medijske i informacione pismenosti i jačanje nezavisnosti medija na Zapadnom Balkanu“ koji finasira Kancelarija Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode Albany Associates iz Londona i Mediacentar Sarajevo, zajedno sa organizacijama iz regiona koje se bave razvojem medija, među kojima je i Institut za medije Crne Gore.