Medijska odgovornost i govor mržnje u online medijima u Crnoj Gori

(24. maj 2013) Okrugli sto na temu „Medijska odgovornost i govor mržnje u online medijima u Crnoj Gori“ održan je u organizaciji Instituta za medije, a uz podrsku organizacije UNESKO i Delegacije EU Komisije. 
Zaključci ove veoma inspirativne i korisne diskusije, prema ocjeni učesnika skupa, izmedju ostalog su ukazali da je govor mržnje ozbiljan problem, koji se prevashodno pojavljuje u komentarima čitalaca onlajn medija, te da je medijska samoregulacija ključni preventivni mehanizam koji treba ojačati i težiti ka tome da crnogorska medijska zajednica   dobije jedinstveno i kredibilno samoregulatorno tijelo.
Istaknut je i značaj edukacije na svim nivoima, od učenika u školama, do novinara i urednika u crnogorskim medijima,  kao i nužnost aktivnog uključivanja državnih institucija u rješavanje ovog ozbiljnog problema, prije svega, sudstva i tužilaštva.
Kao dio projektnog zadatka Instituta za medije u okviru ovog značajnog projekta, predstavljen je nacrt studije o govoru mržnje u Crnoj Gori.
Na skupu su učestvovali i dali značajan doprinos diskusiji predstavnici  Delegacije EU u Crnoj Gori i organizacije UNESKO, medjunarodnih organizacija,  brojni novinari, urednici crnogorskih medija, eksperti u ovoj oblasti, predstavnici civilnog sektora,  medijskih samoregulatornih tijela i  državnih institucija. U implementaciji projekta partnerski učestvuju medijske organizacije iz:  Albanija, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske, koje su istovremeno i članice Mreže za profesionalizaciju medija Jugoistočne Evrope (SEENPM).
Čitav projekat ima za cilj da promoviše slobodu stampe i informisanja, da doprinese usaglašavanju sa medjunarodno priznatim normama i praksom, te da podstakne jačanje mehanizama medijske samo-regulacije u regionu.

Govor mržnje u online medijima i mehanizmi medijske odgovornosti

(maj 2013) UNESCO je nedavno počeo sa implementacijom  36-mjesečnog projekta "Media accountability in South East Europe'', uz podršku Evropske Komisije-Generalnog Direktorata za proširenje.
U ovaj značajan projekat uključene su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Srbija i Turska.
U okviru ovog projekta, Institut za medije će, kao partner učestvovati zajedno sa ostalim medijskim centarima zemalja članica Mreže za profesionalizaciju medija u Jugo-istočnoj Evropi(SEENPM).
 Projekat ima za cilj da promoviše slobodu stampe i informisanja, da doprinese usaglašavanju sa medjunarodno priznatim normama i praksom, te da podstakne jačanje mehanizama medijske samo-regulacije u Crnoj Gori I regionu.
Institut za medije je ko-organizator okruglog stola na temu -  Govor mžnje u online medijima i mehanizmi medijske odgovornosti. Dogadjaj je planiran za 24. Maj 2013.

TV radionica i TV produkcija »Živimo zajedno«

(april 2013) Uspješno je realizovana još jedna TV emisija u produkciji Instituta za medije. https://vimeo.com/66082779
Projekat  »Živimo zajedno«,  uz podršku Ministarstva finansija  (Fonda Igara na sreću) bio je prilika da Institut još jednom kroz TV radionicu, a potom i TV produkciju, da svoj doprinos u pravcu demokratizacije crnogorskog društva, ovaj put na temu -  inkluzija Roma. 
Generalno, cilj projekta je podizanje pažnje javnosti na važnost i značaj procesa integrasanja pripadnika/ca Roma u crnogorsko društvo. Podizanje motivacije kod mladih, posebno Roma da aktivno učestvuju u rješavanju društvenih problema i mijenjanju crnogorske stvarnosti u demokratskom pravcu.

LADIES DIARY OF CHANGE (ŽENSKI DNEVNIK PROMJENA)

(januar 2013) Seminarom u Solunu uspješno je završena implementacija međunarodnog projekta „Ladies diary of change“, koji je finansirala Evropska Komisija. Glavni nosilac projekta je Novosadska novinarska škola, a ostale partnerske organizacije su: Asocijacija žena „Aureola“ – Kosovo, Grčka fondacija za evropsku i spoljnu politiku i Institut za medije Crne Gore. Opšti cilj projekta "LADIES DIARY OF CHANGE“ je da se omogući mladim ženama Srbije, Kosova i Crne Gore da, uz podršku grčkog modela dobre prakse, učestvuju u političkom i civilnom životu svojih zajednica, koristeći vještine potrebne za pretvaranje sopstvenih ideja u konkretne inicijative. Takođe, namjera je da se učesnice projekta pripreme za aktivno participiranje u donošenju odluka u procesu pomirenja i mirovnog dijaloga u regionu. Projekat je implementiran kroz više  modula, u ukupnom trajanju od 18 mjeseci.
U Podgorici učesnice su u organizaciji Instituta za medije Crne Gore imale priliku da se upoznaju sa radom državnih institucija i organizacijama civilnog društva. Seminar u Podgorici otvorila je ministarka nauke, Sanja Vlahović, predavanjem o liderstvu. Pored ovog,  učesnice su slušale predavanje Milke Tadić Mijović na temu „Izvještavanje o ljudskim pravima” i Daliborke Uljarević na temu „Pisanje i implemenetacija projekata“. Polaznice iz Crne Gore su bile ucenice i profesorice srednjih skola iz dvije crnogorske opštine, Bar i Žabljak.  Ovo je za mnoge od njih bila jedninstvena prilika da se upoznaju sa svojim vršnjakinjama iz različitih delova regiona i sa njima razmene iskustva.