„Djeca novinari - promoteri inkluzije“

(decembar 2012) Institut je veoma ponosan što mu je ukazano povjerenje da bude partner organizaciji UNICEF u Podgorici i da u okviru Kampanje „Govorimo o mogucnostima“ realizuje ovaj važan projekat. 
Projekat pod nazivom „Djeca novinari – promoteri inkluzije“ usmjeren je na jačanje svijesti više ciljnih grupa, kada je u pitanju primjena inkluzije u obrazovanju u Crnoj Gori i generalno, primjena dječjih prava kod nasRelizacija specifičnih ciljeva  zamišljena je kroz sledeće segmente projekta: TV radionicu i  TV produkciju, u čijoj realizaciji je aktivno učestvovala odabrana grupa djece sa i bez smetnji u razvoju.
U realizovanoj petodnevnoj TV radionici dvanaestoro djece, dječaka i djevojčica, je steklo znanje o osnovama TV novinarstva. U produkcija Instituta za medije uradjene su četiri 20minutne emisije, koje se bave dječjim pravima u obrazovanju (Emisije su dostupne  na regionalnom sajtu UNICEF http://www.youtube.com/user/UnicefMontenegro). Prezenteri/novinari su djeca učesnici TV radionice, a svaka emisija je titlovana na engleski jezik.
U okviru projekta Institut je realizovao snimanje i opremanje CDova sa poezijom našeg poznatog dječjeg pjesnika Dragana Radulovica.

VIII NOVINARSKA ŠKOLA IMCG

(novembar 2012) Na skromnoj svečanoj ceremoniji, 29. novembra 2012., uručene su diplome Novinarske škole Instituta za medije: Bojani Laković, Zerini Catović, Ivani Šćpanović, Aleksandri Pavlović i Kristini Ćetković.
Krajem marta 2012. Godine, uz podrsku OSI Media Network, Institut je počeo sa implementacijom još jedne Novinarske škole, ključnog projekta Instituta, koji je osmi put otvario svoja vrata za novu generaciju mladih buducih novinara. Novinarska škola, čiji je program Institut razvio u strateškom partnerstvu sa Danskom školom novinarstva iz Arhusa, i u kojoj je do sada obučeno osam generacija, pokazala se kao veoma kvalitetan i uspješan model neformalnog obučavanja mladih, akademski obrazovanih i osoba talentovanih za bavljenje novinarstvom. Ovaj model se pokazao privlačnim i uspješnim i u slučaju obuke mladih novinara koji su već posjedovali određeno profesionalno iskustvo, ali ne i sistematizovano teorijsko i praktično znanje o poslu kojim se bave.

„Fokus na EU institucije u Luksemburgu“ – Seminar, Podgorica- Luksemburg

(21. – 28. Jun, 2012) Novinarski Evropski Centar(The European Journalism Centre) je zajedno sa Institutom za medije, kao lokalnim partnerom, implementirao program pod nazivom „Fokus na EU institucije u Luksemburgu“. Ovaj program se sastojao iz dva dijela: dvodnevnog seminara u Podgorici i studijske posjete institucija EU u Luksemburgu. Glavni cilj ovog programa bio je informisanje novinara o EU, njenim institucijama, politici, projektima, kao i pregovaračkom procesu pristupanja Crne Gore EU. Pet crnogorskih novinara, nakon dvodnevnog seminara u Podgorici, su se u Luksemburgu pridružili grupi novinara iz regiona (5 novinara iz Srbije, 5 novinara iz BiH), gdje su posjetili institucije EU. Ovaj Program je Institut za medije već jednom uspješno implementirao sa istim partnerom (2009. Godine), kada je 15 crnogorkih novinara imalo priliku da učestvuje u njemu.

Program »JACANJE PARLAMENTA – PRISTUP INFORMACIJAMA«

(februar 2012) U okviru ovog projekta, koji Institut za medije inplementira zahvaljujući podršci organizacije Balkan Trust for Democracy (BTD) i Westminster faundation for Democracy (WFD), u februaru 2012. je realizovan trodnevni trening za 12 novinara iz crnogorskih medija, pod nazivom »Istraživačko novinarstvo«. Po preporuci Thomson Reuters Foundation, trening  je vodio Anatoly Verbin, dugogodišnji dopisnik Reuters agencije, iz Sovjetskog Saveza i sa Balkana, koji ima i dugogodišnje iskustvo kao trener novinarstva.

Program jačanja crnogorskog parlamenta

Vestminster fondacija za demokratiju iz Londona (Westminster Foundation for Democracy/WFD) inicirala je i finansijski podržala dvogodišnji Program podrške Parlamentu u Crnoj Gori još 2010. godine. Zahvaljujući brojnim referentnim programima koje je tokom dugog perioda postojanja realizovao, Institut za medije je, izmedju velikog broja crnogorskih NVO, izabran da bude partner u ovom projektu, zajedno sa Univerzitetom Mediteran i Centrom za demokratsku tranziciju.   Tokom implementacije prve godine Programa, koji je završen u julu 2011.godine, Institut za medije je zajedno sa  britanskim partnerom, Tomson Rojters fondacijom (Thomson Reuters Foundation/TRF) uspješno realizovao dva treninga (februar-mart 2011.), jedan za zaposlene u Odjeljenju za odnose s javnošću u crnogorskoj Skupštini i drugi za crnogorske novinare-izvještače iz Skupštine.
Cilj ovih treninga bio je unaprijeđenje komunikacija u Skupštini/PR Odjeljenju, prema medijima i javnosti, kao i preciznije i jasnije informisanje građana o svim temama kojima se bavi Skupština.

Novinarska škola za Rome 2011/12.

Institut za medije je organizovao ceremoniju dodjele sertifikata Romima i Egipćanima, o završenoj Novinarskoj školi, koju je od 03. oktobra 2011. do 21. februara 2012. Godine pohađalo 9 mladih pripadnika ove populacije iz Podgorice i Nikšića. Elvira Krasnić, Teuta Nuraj, Alija Žabelji, Enis Eminović, Mensur Šaljaj, Leonardo Ibiši, Fitim Pajazitaj, Elvis Beriša i Aron Šalja su bili polaznici ove obuke, koji su vrijedno i veoma motivisano radili kako bi stekli osnovna novinarska znanja i vještine. Program Romske novinarske škole se zasnivao na metodologiji Danske škole novinarstva, metodom učenja kroz praktičan rad koji podrazumijeva kratka teorijska predavanja, vježbe u učionici i na terenu, simulaciju pravih novinarskih zadataka, analizu i procjenu urađenog, studiju slučaja i praksu u lokalnim medijima. Sredstva za realizaciju ove škole IMCG je obezbijedio zahvaljujući podršci OSI London, Američke ambasade u Podgorici, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Fondacije za aktivno građanstvo i Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Novinarska škola 2010/11.

Institut za medije uspješno je realizovao VI Novinarsku školu. Nastava je trajala od oktobra 2010. do  aprila 2011. godine, a program je realizovan uz pomoć uglednih donatora koji su podržali ovaj projekat, OSI London i Zavod za zapošljavanje Crne Gore. Ovu školu završili su: Milica Racković, Hela Ivanović, Tijana Radović, Zorica Đurović, Edina Redžović, Ekrem Fetić, Olgica Deretić i Slađana Đukanović, a na svečanosti koja je upriličena u prostorijama Instituta za medije, diplome su im uručene 29. aprila 2011.

Uručene diplome

U Institutu za medije Crne Gore svečano su uručene diplome polaznicima V generacije Novinarske škole i III generacije Škole odnosa sa javnošću IMCG. Novinarsku školu uspješno su završili Marija Aligrudić, Mileva Kostić, Đurđica Ćorić, Bojan Vučinić, Darko Bulatović, Milica Belević, Tamara Bogosavljević i Svetlana Đokić. Za najbolju,  po ocjenama i motivisanosti u nastavi, proglašena je Marija Aligrudić. Novinarsku školu IMCG podržava Fondacija za otvoreno društvo iz Londona, Ministarstvo kulture sporta i medija. Ovom prilikom uručene su  i diplome polaznicima PR škole koju je Institut  za medije organizovao u saradnj sa OSCE – kancelarijom u Podgorici, Elektroprivredom Crne Gore i Savezom Samostalnih Sindikata.

Okrugli sto o medijskoj samo-regulaciji

Pod pokroviteljstvom medjunarodnih organizacija UNESCO  i OSCE, Institut za medije,  kao lokani patner, organizovao je okrugli sto o medijskoj samoregulaciji-Media Self-regulation in Montenegro. Posvećen prevashodno medijskoj samoregulaciji u Crnoj Gori i njenim perspektivama u budućnosti, ovoj dogadjaj bio je i prilika da prisutni predstavnici Novinarskog samoregulatornog tijela(NST), međunarodnih institucija i crnogorski eksperti, medijski analitičari i urednici čuju iskustva iz evropske prakse.

Podgorica - Luksemburg

Da se suštinska iskustva stiču na samom izvorištu i u neposrednom kontaktu i ovog puta su prepoznali crnogorski Institut za medije i European Journalism Centre. Tako je trinaest novinara iz Crne Gore, na poziv Vlade Luksemburga, 20.oktobra otputovalo u zemlju koja baštini evropske vrijednosti, u kojoj je rođen čovjek-vizionar Rober Šuman, i gdje se nalazi nekoliko temeljnih institucija Evropske Unije.